El divulgador científic Eduard Punset, que va morir dijous passat a Barcelona als 82 anys després d'una llarga malaltia, i va rebre sepultura dissabte al cementiri de la Vilella Baixa (Priorat), ha deixat un últim treball sense publicar, una pel·lícula-documental en la qual narra la seva infància i la vida d'un insecte de la serra del Montsant (Priorat), que representa un al·legat a favor de conservar la naturalesa.

El documental, produït per la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BIOSCICAT) i MN Films, es titula Someretes al cap i es troba en fase de postproducció, encara sense data d'estrena.

El director del documental, Guillermo García, ha lamentat «profundament la pèrdua personal i professional» i ha exalçat la figura de Punset com «una referència en la lluita pel respecte de la naturalesa i un pioner en la promoció de la conservació del medi ambient». «Eduard posseïa una intel·ligència desbordant, però al seu torn era d'una subtilitat i sensibilitat extrema. Posseïa un poder seductor irrepetible, capaç d'obrir-nos portes i dimensions de pensament en la nostra ment que no haguéssim pogut ni imaginar que existien», ha dit.

El director ha explicat que el documental recull la relació que Punset va mantenir amb la naturalesa en la seva infància i ha recordat que l'exministre acostumava a dir que havia après «més dels animals que dels homes». «Ha estat un regal haver compartit amb Punset el rodatge de Someretes al cap, l'últim treball que ha realitzat i a través del qual ens ha revelat aquest aspecte de la seva biografia més íntima i desconeguda: la seva infantesa, i la seva relació amb els animals i la naturalesa, que marcarien i guiarien per sempre el seu pensament».

El documental, que compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat, recorre a la narrativa i el llenguatge cinematogràfic «en una nova estratègia que busca acostar la naturalesa a tota la societat per emocionar-la i comprometre-la».

Segons BIOSCICAT, Someretes al cap serà el primer projecte de cinema-documental produït a Espanya que abordi la pèrdua de biodiversitat planetària reflexionant sobre la relació de l'home amb la naturalesa, «però no mitjançant imatges impactants, ni amb missatges apocalíptics».