Els teatres catalans van sumar 2,56 milions d'espectadors la temporada passada, un 10,2% més que el curs anterior. La temporada 2018/2019 va tornar a situar els teatres catalans en les xifres d'espectadors que havia assolit abans de l'1 d'octubre del 2017, és a dir, al voltant dels 2,5 milions d'espectadors. La «inestabilitat» política viscuda a Catalunya després del referèndum d'autodeterminació va fer caure el nombre d'espectadors, ocupació i recaptació d'aquella temporada 2017-2018, segons l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA). La seva presidenta, Isabel Vidal, es va mostrar ahir molt contenta amb les xifres d'aquest últim curs, perquè signifiquen recuperar els espectadors perduts la temporada anterior (187.000) i fins i tot créixer, amb 215.000 més que aleshores i un total de 2,56 milions de persones.

La recaptació a taquilla ho reflecteix amb un increment de 7,3 milions (64,6 en total), i també l'ocupació mitjana, de gairebé el 60% a les sales (3,4% més).

Amb tot, Vidal també va subratllar que no es «conformen» i es va fixar l'objectiu de 3 milions d'espectadors, per apropar-se a la xifra assolida immediatament abans de la crisi econòmica.

Per això, va indicar, s'han de «posar les bases». Principalment,»intentar a aconseguir els recursos que tenia el sector abans de la crisi» i «tenir una actitud més estratègica envers la cultura», va dir Vidal per reclamar més recursos púbics i més atenció de les administracions.

Pel que fa a l'origen de les produccions, les catalanes van arrasar amb gairebé el 80% dels 1.165 espectacles del curs passat. Els autors catalans van superar el 60% dels espectacles i el català va ser l'idioma de 533 obres, el 46% del total, amb el castellà (28%) i altres idiomes (26%) per darrere.

L'espectacle més vist de la darrera temporada va ser el musical La jaula de las locas, d'Ángel Llácer, amb 170.000 localitats venudes, al Tívoli, que és també el teatre amb més públic de l'any.