La gira de comiat de Txarango, que ha anunciat la seva retirada després de deu anys sobre els escenaris, serà sota una carpa de circ, sense residus de plàstic ni lavabos químics i tindrà la ciutat de Girona com a destí final el febrer del 2020. Txarango assegura que ha arribat el moment de «tancar el viatge» amb un nou disc i una nova gira que els permetrà celebrar la dècada que porten «recorrent el món i posant tota l'energia de les seves vides en aquest projecte».

A la primavera iniciaran una gira autogestionada per presentar el que serà el quart disc de la banda, que ja estan gravant i que mostraran a partir del juny en un espectacle «únic» que suma música i arts escèniques i que, entre d'altres poblacions, passarà per Sant Feliu de Guíxols (10 i 11 de juliol), Puigcerdà (24 i 25 de juliol) i Olot (13 i 14 de novembre). La gira de comiat, que compta amb les aportacions del director Lluís Danés, recorrerà el territori sota la carpa del circ de Txarango, «com els circs de tota la vida», amb un espai itinerant «propi i transformador», basat en l'economia social i solidària.

El grup de Sant Joan de les Abadesses ha assegurat que acomiadar el grup és «una decisió important» i que ho volen fer de la millor manera que saben. «Cantant i ballant per celebrar la vida compartida al costat de totes les persones que han fet possible aquest somni», ha dit el grup. Txarango ha estat per als seus integrants un «projecte vital», «un camí intens, ple de reptes i aprenentatges».

Els autors d' Una lluna a l'aigua o Compta amb mi han entrat a l'estudi per gravar el nou disc després de més d'un any fora dels escenaris. Des del seu àlbum debut el 2012, Benvinguts al llarg viatge, Txarango ha publicat Som Riu (2014) i El Cor de la Terra (2017). El grup ha impulsat sis edicions del festival Clownia, a Sant Joan de les Abadesses, una cita que també acollirà aquesta gira de comiat.

La idea de girar amb un espai propi és, per a Txarango, «un somni fet realitat» que acompanya el grup des que va néixer. El director i escenògraf Lluís Danés col·labora a la gira El gran circ, que comptarà amb professionals del món del circ i amb «molts amics i amigues del món de la música» que aniran «recollint a cada parada». Les entrades ja estan a la venda.

El fet que sigui una gira autogestionada està permetent a Txarango construir un espai itinerant «propi i transformador», basat en l'economia social i solidària. El recinte està format per un espai a l'aire lliure amb música, exposicions, parades de menjar i beure i zones de relax, que tenen l'objectiu de convertir el circ en un petit festival ambulant. A més, s'impulsarà un sistema de venda d'entrades cooperatiu i ètic que permetrà destinar les «despeses de gestió» a projectes socials. També es vol que sigui una gira amb zero residus de plàstic i sense lavabos químics.

La gira passarà per localitats com Vic, Manacor, Amposta, Lleida, Terrassa, València o Manresa. També passaran pel Festival Cruïlla i pel Clownia, i ja al 2021, faran parada a Valls els dies 29 i 30 de gener i a Girona els dies 26 i 27 de febrer.