El Museu d'Art de Girona commemora el centenari de la mort del pintor Modest Urgell (Barcelona,1839-1919) amb una exposició que es proposa redescobrir-lo més enllà dels seus famosos horitzons crepusculars. La mostra, inaugurada ahir, vol mostrar les altres cares d'un dels pintors catalans més admirats, però que, paradoxalment, és també un dels menys estudiats en profunditat.

Modest Urgell, més enllà de l'horitzó, que es podrà visitar fins el 24 de maig, està produïda pel Museu d'Art de Girona i comissariada conjuntament amb l'historiador de l'art Miquel Àngel Codes. Reuneix una quarantena de documents i obres d'Urgell, algunes de les quals no s'havien exposat mai a Catalunya, procedents de museus i col·leccions públiques i privades com el Museu del Prado, el Thyssen, el Museu Nacional d'Art de Catalunya o el de la Garrotxa. A més, inclou obres de Miró, Anglada Camarasa o Joan Ponç que dialoguen amb les d'Urgell i evidencien l'admiració que va despertar en altres artistes.

L'exposició repassa a partir de cinc grans àmbits els moments clau de la carrera artística d'Urgell, abarcant més enllà de la faceta de pintor de cementiris i capvespres. El jove dibuixant d'auques; l'artista irreverent; el nòmada que va anar canviant de residència, va prendre París dècades abans que ho fessin els modernistes i que va voltar per tot Catalunya, el pintor d'èxit comercial, el dramaturg frustrat i, sobretot, el mestre inspirador de joves artistes són alguns dels Urgells que es poden trobar en la mostra central de l'Any Urgell.

A banda d'aquesta mostra central de l'Any Urgell, el Museu d'Art de Girona tancarà la commemoració de l'efemèride amb la publicació del catàleg de la mostra el 18 de gener del 2020 en una activitat que inclourà una lectura dramatitzada dels textos autògrafs del pintor i d'alguns fragments de les seves obres teatrals.