08 de gener de 2020
08.01.2020
Diari de Girona

L'exrepresentant de Cabré admet haver-se-li quedat 87.000 euros

L'escriptor assegura que mai va pensar que el podien «estafar» amb els drets d'autor

07.01.2020 | 23:37
L'exrepresentant de Cabré admet haver-se-li quedat 87.000 euros

L'Audiència de Barcelona ha deixat vist per a sentència el judici contra l'exagent literària de l'escriptor Jaume Cabré per haver-se quedat uns 87.000 euros corresponents als seus drets d'autor per la venda de llibres a França. S'enfronta a una petició de pena de quatre anys de presó per apropiació indeguda i encara ha de retornar uns 37.000 euros a l'autor. L'acusada va reconèixer ahir que el 2014 es va quedar els diners per dificultats econòmiques de la seva agència, i l'escriptor va assegurar que mai hauria pensat que el podrien «estafar» amb el cobrament dels drets d'autor.

Habitualment els drets d'autor els cobrava l'agent per part de les editorials cap al maig o juny de l'any següent. Aleshores, ella es quedava un 10% de comissió i transferia la resta a l'escriptor.

Cristina M.C. era formalment la representant de Cabré des del 2010, quan va crear l'agència. De fet, la dona ja feia la mateixa feina amb Cabré des d'anys abans com a empleada de l'editorial Planeta. Però el 2010 va crear una agència pròpia per «acompanyar» de més a prop els autors, sobretot en l'expansió de les seves obres per Europa. Però la dona va admetre que hauria d'haver «minimitzat» les despeses d'acompanyament.

El fet de cobrar tard per part de les editorials provocava tensions de tresoreria, i en el cas de l'agència de l'acusada, el 80% dels ingressos procedien de les obres de Cabré. Això va fer que el 2014 decidís no pagar a l'autor quatre factures procedents dels drets de les obres a França.

Quan Cabré va reclamar els diners, la dona li responia que l'editorial encara no havia pagat. L'escriptor va confiar en la seva agent i no va voler contactar directament amb la companyia francesa, però en insistir, l'acusada li va reconèixer que els diners els havia usat per pagar despeses de l'agència.

Aleshores van pactar que durant els següents mesos l'agent seguiria treballant per a ell però a més li retornaria els diners. Li havia de fer tres pagaments. N'hi va fer dos, fins a 25.000 euros, i un tercer de 5.000, però no va poder pagar més perquè tenia problemes econòmics importants que la van obligar, fins i tot, a abandonar casa seva.

Va ser llavors quan Cabré va interposar una querella. Des d'aleshores, la dona, que treballa per una altra empresa, té el sou embargat parcialment i li paga mensualment uns 260 euros. De moment ha pagat 18.000 euros més, i per això el deute actual és d'uns 37.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
 

L'últim El més llegit