La indústria musical del directe ha celebrat aquest dimarts al vespre a la sala Barts de Barcelona els tradicionals Premis ARC, que s'han transformat en un reconeixement a un sector que ha treballat "intensament" per reactivar-se durant la pandèmia. Entre els guardonats hi ha l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), pels projectes Sala BCN i Sala TGN, que han impulsat la música en directe; l'Auditori de Girona per haver recol·locat la programació musical inicialment prevista abans de la covid-19; l'Ajuntament de Barcelona per a transformar el BAM i la Música Mercè en un aparador de la música local; el Cruïlla XXS per la programació durant l'estiu; el periodista Jordi Bianciotto; o els Stay Homas per partida doble.
Els Premis ARC han volgut fer visible els artistes, empreses i entitats que han treballat per tirar endavant en una situació d'incertesa i en un context "crític i de crisi social i econòmica mundial". La gala ha volgut donar visibilitat al sector i reivindicat l'esforç de creadors, artistes, grups de música, empreses i professionals de tot el sector musical que van omplir de continguts els mesos de confinament i que, posteriorment, han seguit treballant per a la represa de l'activitat durant la desescalada.
Durant la cerimònia, en què hi han actuat artistes com Blaumut, Ladilla Rusa, Mazoni i Aiala i que ha estat presentada pel músic i guionista Ferran Aixalà, també s'ha reconegut Ixent Sampietro d'Èxits Management & Produccions amb el reconeixement al mànager d'ARC que ha destacat per la seva tasca professional; Iban Orobitg d'OA2 Produccions amb el guardó al representant que ha destacat en l'organització d'esdeveniments; i Rosa Galbany de Taller de Músics i Xavi Pascual de Promo Arts Music com a promotor d'ARC que ha destacat en l'organització d'esdeveniments. El premi a la trajectòria professional com a soci se l'ha endut Martín Pérez, responsable de Concert Studio.
El president de l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Jordi Gratacós, constata a l'ACN que amb la situació actual era "difícil" plantejar uns guardons a l'ús, i per això han volgut reconvertir-los excepcionalment en uns "reconeixements" a tot el sector de la música en viu. Un àmbit, aquest, que considera el més perjudicat per la covid-19 si més no quant a les limitacions a l'activitat.
Amb aquesta redefinició dels premis la gala ha servit també per expressar reivindicacions i urgències del sector en vistes a l'any 2021, i per "fer pedagogia" sobre la importància de la música, "percebuda a vegades com un esbarjo".
Gratacós reclama a les "estructures polítiques" que "s'adonin" del pes específic de la música en viu, i que no faltin les ajudes i "canvis legislatius" per protegir-la ara i en el futur. En aquest sentit, els guardons han fet un reconeixement a una de les poques programacions de festes majors que no s'han cancel·lat enguany, per fer notar com d'important resulten aquests programes i com ha afectat a músics i professionals del directe un estiu sense pràcticament concerts.
El president de l'ARC recorda que els Ajuntaments són "els grans promotors" i a la vista del que ha passat enguany demana "canvis legislatius" i fins i tot "recuperar la idea de festes de pagament" perquè el 2021 no es repeteixi la mateixa situació. I és que Gratacós augura que la crisi s'allargarà "més d'un any i de dos". Per això reclama més "claredat" legislativa i una reestructuració general del sector, "de cap a peus". " Després d'una gran crisi hem d'aprofitar i fer net", rebla.
ARC és l'associació degana de professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat de l'Estat. L'Associació Professional d'Agents, Promotors i Mànagers de Catalunya, amb 40 anys d'història, té associades més de 70 empreses del sector de la música en viu, que representen un 80% de les empreses del sector. ARC coedita l'Anuari de la Música, des de fa 20 anys i és una referencia pel sector i institucions.
Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona
L'últim | El més llegit |