Amb les il·lustracions en color que Arthur Rackham va confeccionar el 1915, Alba Clàssica suma a la seva col·lecció una de les grans joies de la literatura universal. Canción de Navidad en prosa, publicada el 1843 en una Anglaterra marcada per les desigualtats socials, és una lliçó de vida, una moralitat incessant que, cada 25 de desembre, col·loca el lector, com un toc d'alerta en la seva consciència, davant del mirall de les seves pròpies misèries i l'anima a ser millor persona, a pensar en els altres, a foragitar els fantasmes de l'egoisme i la solitud, a ser feliç.

La fabulosa història de l'avar Ebenezer Scrooge, que odia Nadal, és el relat d'una meravellosa metamorfosi moral. La seva trobada amb els fantasmes del Nadal passat, present i futur dona origen a commovedores revelacions que desperten en l'ancià els més ?nobles sentiments. L'empatia acaba imposant-se a la cobdícia, l'amor a l'odi i la felicitat a l'amargor.

L'obra, un clàssic popular, mostra clarament el tipus de «remordiment social» que va acompanyar l'època victoriana i que Dickens, que, amb el seu pare a la presó, va haver de posar-se a treballar amb dotze anys en una empresa de betum en jornades interminables, va saber retratar com cap altre.

El sistema de classes, la cruesa amb què la vida es presenta als més desfavorits i l'esperit de denúncia social subjacents en un llibre ple de talent en el qual Dickens desplega una vegada més, com a Oliver Twist o a l'autobiogràfica David Copperfield, el seu inconformisme cap a les injustícies d'un món imperfecte.

Dickens es rebel·la contra els greuges i ho fa amb la sagacitat d'una ploma afilada i perspicaç que arriba al cor del lector, i el fereix. La seva visió punyent i crítica de la realitat i la complexitat psicològica dels seus personatges, plasmada en diàlegs saborosos, fa de Canción de Navidad en prosa un llibre que val la pena llegir, o rellegir, en aquesta època de bons propòsits que és Nadal.

L'edició que llança Alba Editorial inclou cinc magnífics contes nadalencs: La Navidad cuando dejamos de ser niños, El cuento del pariente pobre, El cuento del niño, El cuento del colegial i El cuento de Nadie, tots ells publicats entre 1851 i 1853.

Són històries que parlen del sentiment d'incontenible nostàlgia infantil que en els majors desperta el Nadal.