L'ideal de bellesa clàssic i la petja que van deixar al sud d'Europa, sobretot a Itàlia i Grècia, han fascinat des de sempre la cultura occidental. També al segle XIX, quan aquests referents s'exploraven a través del Grand Tour, el viatge a la Mediterrània que dona peu al primer cicle expositiu de l'any a Les Bernardes, que dedicarà tot el 2021 als viatges, siguin físics, temporals o estètics.

Partint del llibre Peregrinos de la belleza, de l'escriptora María Belmonte, el centre de cultura contemporània de Salt acollirà a partir de demà cinc exposicions dedicades a grans autors que van sentir aquest enamorament pel món clàssic i la fascinació per la Mediterrània.

D. H. Lawrence, Norman Lewis, Henry Miller, Patrick Leigh Fermor, Kevin Andrews i Lawrence Durrell seran els protagonistes de la sala Berta Casas, mentre que a la sala Photo i la sala 29 m2, s'hi exhibiran fotos i peces arqueològiques inèdites d'Axel Munthe, en la nostra L'exiliat de Capri.

L'Església acollirà El fotògraf de l'Arcàdia, una exposició fotogràfica dels nus de joves de Wilhelm von Gloeden i a la sala Sant Jordi s'hi exposaran les fotografies i les escultures de Léo Caillard, sota el títol Hipsters in Stone.

Finalment, a La Talaia s'hi podrà fer un petit viatge fotogràfic a Empúries, ciutat grega i romana i un símbol de la cultura clàssica a casa nostra a través de Pau Guinart amb Empúries, mirall de Catalunya.

Activitats complementàries

Els temes explorats en els tres cicles expositius programats per aquest 2021 comptaran també amb accions paral·leles com clubs de lectura, cursos d'història de l'art, cicles de conferències telemàtiques i projeccions cinematogràfiques o documentals que, afegides a les exposicions, es proposen ampliar el ventall pedagògic de Les Bernardes.

Segons Robert Fàbregas, director de l'equipament saltenc, aquest cicle del 2021encaixa dins la nova filosofia del centre, que vol combinar art, pensament, creativitat, aprenentatge i noves tecnologies.