Tretze autors rellegeixen amb una òptica actual una selecció de més de 300 fotografies antigues del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona en el nou llibre de l’Inspai. Mirades a la col·lecció: Una lectura contemporània a 100 anys d’imatges (1860-1960) és una selecció de 325 fotografies antigues, en blanc i negre, de deu fons i col·leccions de l’Inspai, comentades per autors que hi aboquen una visió actual.

Viatjar al passat amb una mirada transversal de l’actualitat | MARIO SERRA BATLLE. FONS LOBO SERRA BATLLE.

Moltes de les imatges que incorpora el llibre són d’autoria desconeguda i d’algunes es desconeix el lloc i el moment en què es van captar. Totes, però, tenen la particularitat que, per la seva espontaneïtat, captiven l’observador, i que s’acompanyen dels textos de tretze autors aliens a l’àmbit de la fotografia.

Viatjar al passat amb una mirada transversal de l’actualitat | AUTOR DESCONEGUT. FONS LOBO SERRA BATLLE.

I és que en aquest llibre la mirada protagonista no és la del fotògraf, sinó la de veus allunyades d’aquest àmbit. Per fer-ho, s’han convidat autors de sectors professionals diversos (el periodisme, la història, la narrativa, la poesia, l’arquitectura i l’art, entre d’altres) a fer una lectura personal i contemporània d’imatges del període que va de1860 a1960. Són Mariona Comellas, Quim Curbet, Quim Espanyol, Cristina Garcia, Rosa Gil, Josep Maria Fonalleras, Cristina Masanés, Imma Merino, Lluís Muntada, Adrià Pujol, Marta Segarra, Eva Vàzquez i Mercè Vila.

Les fotografies que formen part d’aquest volum estan protagonitzades per mirades; instants de felicitat, equilibris, identitats, grups, avantpassats, multituds, escenes, contrallums, sororitats, absències i dualitats.

El fotògraf Josep Maria Oliveras, i Àngels Miralles, gestora cultural, han seleccionat les imatges a partir de 40.000 fotografies de deu fons i col·leccions del Centre de la Imatge de la Diputació, com el Fons Lluís Hugas i Grau, el Fons Lobo Serra Batlle, Fons Rafael Vilarrubias o el Fons Iglesias-Xifra.

Des de la Diputació assenyalen que el projecte Mirades neix amb la voluntat de d’acostar-se als fons i col·leccions de l’Inspai amb una perspectiva contemporània, per això més enllà del llibre imprès en paper, que ja és a la venda a les llibreries amb un preu de 27 euros, també es generaran continguts a les xarxes socials.

Mirades a la col·lecció és el tercer volum de la col·lecció Cent Anys d’Imatges, que ofereix lectures transversals i temàtiques dels fons de l’Inspai amb la voluntat de difondre la memòria històrica fotogràfica de les comarques gironines.

Iniciada l’any 2005 amb Dones: Els fons de l’Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet, va tenir continuïtat el 2007 amb De retratistes a fotògrafs: Els fons de l’Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet.

una tria dels fons i col·leccions de l’inspai. 1 Ball de festa major a Cornellà del Terri, 1940-1950. F

2 Lolita Roman, 1934. F

3 Moisés Serra Bartolomé i Sara Batlle de Pagès amb els seus fills Maria i Mario davant d’un galliner, Melilla, 1922. F