Una mostra del fotògraf xinès 223-Lin Zhipeng, els retrats en blanc i negre de Hiroh Kikai o els paisatges del mestre de la fotografia en color Koji Onaka seran algunes de les propostes més destacades de la sisena edició del festival InCadaqués. El festival internacional de fotografia de Cadaqués portarà del 29 de setembre al 9 d’octubre 22 exposicions de 37 fotògrafs procedents de 21 països a una vintena de galeries d’art i espais icònics del municipi, a més de tres mostres aquàtiques a la badia de Cadaqués. 

La fotografia oriental tindrà un paper destacat en la programació d’aquest any. InCadaqués mostrarà per primera vegada a l’Estat l’obra de tres fotògrafs nipons, cadascun amb una mirada molt diferent, en una mostra conjunta a la societat l’Amistat: els retrats de Hiroh Kikai, que són impressions vintage dels anys 80; els paisatges sentimentals acolorits de Koji Onaka i el blanc i negre de Kurama. 

Pel que fa al xinès Lin Zhipeng, conegut pel seu àlies 223, exposarà a la galeria Cadaqués una obra que realitza sovint en col·laboració de les seves amistats i que parla dels anhels de la seva generació. 

I una altra artista japonesa, però resident a Londres, Sayuri Ishida, exposarà una sèrie d’imatges minimalistes i sensuals que reinterpreten la condició femenina. 

El surrealisme també estarà present en aquesta edició del festival, amb una proposta de l’artista Thomas Mailaender que segueix les petjades de Salvador Dalí. El fotògraf va realitzar una residència a la casa Dalí de Portlligat i ara se’n veurà el resultat als jardins. Batejat com a Gold Horyzon - Dalí - Mailaender: An Invisible Dialogue, fa homenatge a l’artista figuerenc, també present a l’exposició que el Museu de Cadaqués dedica a un dels seus col·laboradors, Meli.

Un altre dels protagonistes del certamen serà l’holandès Paul Cupido, amb Buscant a Mu, una trentena de fotografies impreses en paper japonès que evoquen la malenconia de la brevetat a la galeria Iturria. 

El festival també presentarà per primer cop a l’estat Land of Ibeji, un projecte fotogràfic que explora la mitologia entorn dels bessons a Nigèria a càrrec de Sanne de Wilde i Benedicte Kurtzen, i els treballs del fotògraf Vincent Catala al Brasil. 

Exposicions aquàtiques

Des de la primera edició, el festival convoca residències artístiques i convida dos fotògrafs a passar quinze dies a Cadaqués per desenvolupar un projecte fotogràfic. Enguany, un dels residents és Joan Alvado, qui presenta Les balades del corall, un assaig fotogràfic amb reminiscències de novel·la d’aventures, a mig camí entre el documental i el viatge imaginari pel cap de Creus i que es podrà veure en una exposició aquàtica i també a la galeria Patrick J. Domken. 

Anna Muller, fotògrafa i artista del collage, mostrarà també a l’aigua una obra que descontextualitza retalls de fotografies de moda, d’interiors i de paisatge. 

En suport als fotògrafs ucraïnesos, Katerina Radchenko, directora del festival Odessa Photo Days, és la convidada especial d’enguany a l’InCadaqués. En el projecte que es presenta al Teatre Art I Joia, destaca una selecció del treball de 20 fotògrafs contemporanis que davant del conflicte es van transformar de la nit al dia en fotògrafs de guerra. 

Durant el cap de setmana inaugural, que se celebrarà de la nit del dijous 29 de setembre al diumenge 2 d’octubre, Cadaqués acollirà activitats fotogràfiques com ara tallers, projeccions, presentacions de llibres i passejos fotogràfics. 

A diferència de la resta de festivals, InCadaqués, que en les cinc edicions ha exposat més de 180 artistes, té la peculiaritat que totes les obres exposades es poden comprar.