La Fundació Dalí no descarta obrir un quart museu a Catalunya

Les instal·lacions de Figueres, Portlligat i Púbol van superar els 800.000 visitants l’any passat

Cues de visitants l’estiu passat a l’entrada del Museu Dalí de Figueres.

Cues de visitants l’estiu passat a l’entrada del Museu Dalí de Figueres. / Jordi Callol

Jordi Roura

Jordi Roura

Els tres museus de la Fundació Dalí a Figueres, Portlligat i Púbol tornen a exhibir múscul i preveuen tornar al milió de visitants aquest mateix any. Ahir, en un dinar a Barcelona, el president de l’entitat, Jordi Mercader, va detallar els bons números de 2022 (817.000 visitants i uns beneficis de 4,5 milions d’euros), i les engrescadores perspectives de futur. Fins i tot, malgrat que a hores d’ara no hi ha cap projecte concret, Mercader no va descartar a pregunta dels periodistes que als tres centres actuals se n’hi pogués afegir un quart, a Catalunya. «Tenim el contingut, però ens falta el continent», va assegurar el president, qui va destacar que han adquirit molta obra «i no ho hem fet per tenir-la guardada al magatzem».

Superada la pandèmia, els tres museus Dalí poden tornar a presumir de dades engrescadores. L’any passat van rebre 817.000 visitants, un 106% més que el 2021 i un 23% menys que el 2019. A més la Fundació va obtenir un excedent de 4,5 milions d’euros, un 15,76% de millora respecte l’any 2019. Els ingressos van ser de 15,3 milions d’euros i els costos, de 10,7, amb la qual cosa l’excedent va arribar gràcies a la reducció de la despesa. Les dades aportades ahir també revelen la procedència de la majoria de visitants: França (36%), la resta d’Espanya (15%) i Catalunya (10%). Per superar el milió de visitants i seguir creixent, la Fundació es marca atreure audiències poc representades com a xinesos, coreans, japonesos o nord-americans, així com recuperar el públic italià. A més, la guerra d’Ucraïna també ha afectat en aquest capítol: la visita del turista rus han descendit un 94% des de 2019. El president de la Fundació, Jordi Mercader, va recordar, a més, que un dels plats forts de la temporada serà l’exposició a principis de novembre del Crist de Dalí, que pertany al Museu Kelvingrove de Glasgow, i que es podrà visitar durant sis mesos. «És espectacular», va dir.

D’altres novetats revelades ahir durant el dinar amb la premsa són la incorporació de dos nous membres vitalicis en el seu patronat, Estrella de Diego i David Vegara, en substitució d’Ana Beristain i Josep Vilarasau, que han presentat la seva renúncia després de molts anys en la institució. A més Jordi Mercader va admetre que els agradaria fer alguna pel·lícula o sèrie relacionada amb el pintor i, en aquest sentit, va explicar que sobre la taula tenen diverses ofertes, entre elles de Netflix. Això sí, el president de la Fundació va considerar que «s’haurien de complir unes condicions i sense que l’objectiu fos mercantilitzar la figura de Dalí».

En aquest context, Jordi Mercader també va anunciar que estan treballant en un Pla d’acció a tres anys vista. «L’objectiu serà internacionalitzar-nos, consolidar el prestigi de la Fundació, invertir en actius físics i de conservació de patrimoni, ampliar els fons amb la compra d’obra que ajudi a explicar el llegat de Dalí, i crear un centre de recerca i reflexió sobre els reptes que es plantegen l’art i els museus en les societats contemporànies». Un altre gran eix seria el gènere femení, a partir de la figura de Gala.