Cristina Malagelada novel·la la perversió del somni de Chillida a Fuerteventura

L’autora gironina publica «Les pedres escrites», una trama negra amb el projecte fallit del buidatge de la muntanya de Tindaya com a rerefons

L’escriptora Cristina Malagelada practicant surf, que té un paper rellevant a la novel·la.

L’escriptora Cristina Malagelada practicant surf, que té un paper rellevant a la novel·la. / Mercedes Escorihuela

Alba Carmona

Alba Carmona

L’escriptora gironina Cristina Malagelada ordeix una trama de corrupció i crims entorn del somni frustrat d’Eduardo Chillida a Fuerteventura a Les pedres escrites. La perversió del projecte fallit de l’escultor basc per transformar la muntanya de Tindaya en una obra d’art natural és el punt de partida de la quarta novel·la de Malagelada, publicada per Llibres del Delicte.

Després de dues novel·les autoeditades i de publicar Costa Bratva (editorial Stonberg), l’autora planteja ara un relat protagonitzat per la Chaima, una periodista d’investigació que rep informació d’un cas de corrupció urbanística i mediambiental a Fuerteventura. La posa en mans d’un amic enginyer que mor dies després en estranyes circumstàncies, obrint la porta a una guerra d’interessos creuats entre polítics corruptes, ecologistes, sicaris i surfistes, perquè el surf és una font molt important de recursos a l’illa.

I és que és l’afició pel surf el que va dur Malagelada fins a Fuerteventura, escenari que ha escollit per mostrar «el submon rere el paradís». Si a Costa Bratva ja mostrava «la dimensió paral·lela» en què es mou la màfia russa a la Costa Brava, ara furga en la cara B de les Canàries, el lloc de vacances per excel·lència, a partir del projecte incomplet de Chillida.

Doctora en Bioquímica, Malagelada dirigeix actualment un grup de recerca centrat en les bases moleculars de la neurodegeneració i imparteix classes a la Universitat de Barcelona. La seva tasca com a científica, explica, li serveix per documentar-se a l’hora d’escriure. En aquest cas, per capbussar-se en l’hemeroteca per recopilar informació sobre el fracàs del projecte ideat per Chillida als anys noranta.

«És un tema que fa molts anys que s’arrossega, s’hi han destinat molt diners públics i ha desembocat en una cosa dantesca en què es barregen indemnitzacions per les pedreres expropiades, problemes ambientals i un entramat d’enginyeria financera espectacular», explica Malagelada, que desplega aquesta història entre Barcelona i l’illa.

Malagelada ja té un nou projecte entre mans que, com els anteriors, «tira cap al negre», perquè «és una bona vàlvula d’escapament» i, a més, «un bon altaveu que permet denunciar el que no t’agrada».

Subscriu-te per seguir llegint