Catalonia Sacra proposa un estiu "diví"

Suggereix un recorregut pel patrimoni barroc i renaixentista de les comarques gironines

Catedral de Girona

Catedral de Girona / Ajuntament de Girona

Laura Fanals

Laura Fanals

Aprofitant l’arribada de l’estiu, Catalonia Sacra convida a conèixer el patrimoni cultural de l’Església catalana amb una nova edició del programa L’Estiu és diví. Per això s’han proposat diverses rutes que es poden trobar al web l’estiuesdivi.cat, on l’historiador de l’art, museòleg i comunicador Damià Amorós presenta uns recorreguts sentimentals que van més enllà d’una simple descripció arquitectònica. En la seva ruta, Amorós s’atura en grans catedrals, majestuosos monestirs o petites esglésies i ofereix un passeig que es complementa amb lectures estiuenques pensades per a cada etapa del recorregut a càrrec de la periodista i llibretera Marta Simon. 

En el cas de les comarques gironines, la ruta d’enguany se centrarà en la Girona moderna (que no contemporània): és a dir, el Renaixement i el Barroc. Les parades proposades són el Monestir de Santa Maria de Ripoll, la basílica de Sant Feliu i la Catedral de Girona, el monestir de Sant Salvador de Breda, la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, l’església de Sant Esteve d’Olot, el monestir de Sant Joan de les Abadesses i el monestir de Sant Daniel a Girona. Les dues lectures que es recomanen per acompanyar aquest recorregut són un clàssic com Josafat, de Prudenci Bertrana, i Rere els Murs, de Núria Esponellà.

Segons expliquen els responsables de Catalonia Sacra, el viatge proposat per aquest 2023 vol mostrar les característiques compartides i punts de connexió dels diferents conjunts arquitectònics d’un mateix territori, que comparteixen unes vicissituds històriques i característiques geogràfiques que els han configurat de manera semblant. A més, L’estiu és diví també fixa la mirada en el paisatge natural i cultural de cada una de les zones que s’hi presenten.  

Pel que fa a les lectures que es proposen, totes són de tipologia molt diversa, però els impulsors de la iniciativa consideren que poden ajudar al visitant a fer-se una idea de la identitat de cada zona. «Llibres i visites ajudaran a viure la diversitat del patrimoni cultural de l’Església, i a entendre el turisme cultural com un motor dinamitzador del territori», assenyalen.

Entre les 55 visites que proposa L’estiu és diví per a aquestes vacances hi ha les esglésies que formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra, que son equipaments «d’alt valor patrimonial que disposen de serveis de gestió turística i cultural per a les persones que les volen visitar», segons els responsables de la xarxa. Les esglésies de la xarxa potencien, durant l’estiu, les seves ofertes de visites i activitats guiades.