El Ministeri de Cultura aporta 500.000 euros per tirar endavant el futur Thyssen a Sant Feliu de Guíxols

Ho ha aprovat l'últim Consell de Ministres que s'ha celebrat aquesta setmana abans del 23-J

Així serà el futur museu Carme Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

Així serà el futur museu Carme Thyssen de Sant Feliu de Guíxols / Imatge cedida a l'ACN

ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aportar 500.000 euros per tirar endavant el futur Museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha confirmat que la reunió d'aquest dimarts -l'última abans de les eleccions generals- va tirar endavant l'aportació que havia compromès l'Estat per engegar la reforma del Monestir i condicionar les sales, que hauran d'acollir la col·lecció de pintura catalana de la baronessa. L'objectiu de l'Ajuntament és que el museu pugui sigui una realitat el 2025. Per obrir-lo, caldrà condicionar la primera i segona planta i també aixecar el cub a la part posterior de l'edifici, que serà l'espai de benvinguda. Del 12 milions que costa la reforma, ja n'hi ha 4 de compromesos.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, acompanyat de membres de la llista del PSC per Girona, s'ha reunit aquest dijous amb agents culturals de Sant Feliu de Guíxols i l'alcalde de la ciutat, Carles Motas. Durant la trobada, Iceta ha explicat que el Consell de Ministres d'aquest dimarts, l'últim que s'ha celebrat a la Moncloa abans del 23-J, ha aprovat tirar endavant l'aportació de mig milió d'euros que l'Estat havia compromès per al futur Museu Thyssen.

El diputat socialista Marc Lamuà, i també cap de llista per Girona a les eleccions, ho ha anunciat aquesta tarda a través de les xarxes socials. Es preveu que l'acord es publiqui al BOE d'aquest dissabte.

L'objectiu de l'Ajuntament és que el futur museu, que se situarà al monestir, sigui una realitat l'any 2025. El consistori ja va rebre 1,3 milions d'euros dels fons Next Generation per millorar els tancaments i la climatització del monestir, i que aquests són els treballs que tiraran endavant primer.

A més, un cop el Departament de Cultura doni el vistiplau definitiu al projecte arquitectònic del museu, l'Ajuntament de Sant Feliu ja afrontarà la licitació de les diferents fases de l'obra. També, tenint en compte el finançament que ja hi ha damunt la taula i analitzant quina serà l'aportació que hi haurà de fer el consistori.

Per obrir el museu, s'haurà de condicionar la primera i segona planta del monestir i també aixecar el cub a la part posterior de l'edifici, que serà l'espai de benvinguda i se situarà al lloc on hi hauria d'haver anat el claustre que mai es va construir. Dels 12 milions que costa tota la reforma, a més dels 500.000 euros que ja ha consignat l'Estat, de moment la Generalitat i la Diputació s'han compromès a aportar-hi 3,3 milions. D'aquests, 1,2 milions els donarà la Diputació i els altres 2,1, la Generalitat.

Sense exposició temporal

De moment, però, allò que sí és clar és que aquest any Sant Feliu de Guíxols es tornarà a quedar sense exposició temporal de quadres de la baronessa. Perquè com ja va passar el 2022, les obres que s'estan fent a la plaça del Monestir -i que acabaran aquest estiu- ho fan inviable. L'any passat, però, es va optar per fer una mostra digital i immersiva. Entre el 5 i el 15 d'agost, la proposta -batejada amb el nom (in)visible- va projectar 33 quadres de la col·lecció catalana de la pinacoteca de la baronessa.