«Retallava papallones al metro, o xerrant amb els amics»

 "En seixanta anys hem perdut un 70% de les espècies de papallona"

Toya Legido, davant de la seva exposició al Bòlìt-Pou Rodó

Toya Legido, davant de la seva exposició al Bòlìt-Pou Rodó / Aniol Resclosa

Albert Soler

Demà a 2/4 d’11 tindrà lloc la visita comentada a la instal·lació de Toya Legido als aparadors del Bòlit-Pou Rodó. «En extinció» és una instal·lació sobre la pèrdua de biodiversitat de lepidòpters a les Gavarres i les seves conseqüències. La trobada forma part de la 6ª edició del festival internacional Art i Gavarres. 

No sé si és cosa meva, però abans veia més papallones.

Miri, en aquest panell hi ha tots els tipus de papallones que hi havia en 1960, i en aquest altre, les que hi havia en 2020. En seixanta anys n’hem perdut un 70%.

Qui les mata?

Nosaltres.

Algunes estan en perill d’extinció per aquelles col·leccions que es feien antigament, que potser tenien vint exemplars d’una mateixa espècie. O dos-cents

A mi no em miri.

L’ésser humà, vostè també (riu)! Hi ha moltes causes, com l’ús de pesticides. També la pèrdua del pasturatge, ja que els insectes necessiten els excrements dels animals. I encara podem afegir la il·luminació elèctrica, el traçat de carreteres, les urbanitzacions, la neteja de boscos, la contaminació, la sequera producte del canvi climàtic...

I gent com Nabokov, que en caçava? 

Els col·leccionistes també! Algunes estan en perill d’extinció per aquelles col·leccions que es feien antigament, que potser tenien vint exemplars d’una mateixa espècie. O dos-cents. Ara hi ha una altra filosofia, no es cacen, es fotografien.

N’ha caçat mai?

Mai. Ni una. Totes les que veu aquí són de paper, les he fotografiat de col·leccions i després les he retallat d’una en una. Totes estan amenaçades o en perill d’extinció. Entre les dels panells i les que he posat en recorregut Art & Gavarres, n’hi ha unes dues mil.

Això és un treball de xinesos!

He, he, hi ha gent que fa punt, jo retallo papallones. Els darrers quatre mesos retallava papallones arreu. Mentre anava en metro, per exemple.

Serveixen de molt, estan a la base de la cadena tròfica. Sense papallones, va caient tot

Retallava papallones al metro? La gent no la mirava?

O quan quedava amb els amics, mentre xerràvem jo vinga retallar papallones (riu).

Sincerament: serveixen d’alguna cosa, les papallones?

Serveixen de molt. Estan a la base de la cadena tròfica. Sense papallones, va caient tot. Els ocells en mengen. A més a més, hi ha plantes que són pol·linitzades gràcies a les papallones, ja que només la seva espiritrompa hi pot arribar. Hi ha una dependència entre flora i fauna, si s’extingeix una papallona es poden extingir algunes plantes.

Però vostè ha estudiat Art, i no Biologia.

He, he, però fa quinze anys que treballo amb grups que relacionen art i ciència. A més, les papallones són art, cap artista podria fer res tan meravellós com la natura, capaç de crear això.

Per a ser papallona, primer cal ser cuc. És molt maco, això

El pas de cuc a aquesta meravella és quasi una metàfora... 

Les papallones estan molt ben considerades, tan maques. En canvi, les altres seves fases, no. Però per a ser papallona, primer cal ser cuc. És molt maco, això. Tret de les papallones, els insectes han estat sempre injuriats, crec que els hem de mirar amb uns altres ulls, ja que són fonamentals per a milers de coses.

Entre els humans, en canvi, el que és un cuc, cuc es queda?

Seria interessant que passéssim tots per totes les fases de la papallona. Abans d’arribar-hi hauríem de ser capolls.

Ui, de capolls n’hi ha molts.

(Riallada). I encara abans, cucs

Seria interessant que passéssim tots per totes les fases de la papallona. Abans d’arribar-hi hauríem de ser capolls.

Per què és pejoratiu dir d’algú que té papallones al cap?

Però sentir-les a l’estómac és bo, alguna cosa ens està emocionant.

A Catalunya és famosa la papallona groga que du Laura Borràs a la pitrera.

De quina espècie?

Papallona llacista.

Les papallones, com la resta d’animals, no entenen de política, hi entenen d’hàbitat. Per fer aquest treball m’he basat en el catàleg de papallones de Catalunya, i el 80% coincideix amb les aragoneses. 

Les papallones, com la resta d’animals, no entenen de política, hi entenen d’hàbitat.

A veure si tindrem un conflicte com Sixena.

També coincideixen força amb els catàlegs de tota la península ibèrica.

Vagi amb compte, que els catalans volem ser especials en tot, també en papallones.

Les papallones no fan cas als límits. A la zona de les Gavarres n’hi ha localitzades cinc de les que són als catàlegs. A veure si demà en veiem alguna.

Subscriu-te per seguir llegint