L'estrena de "Creatura" omple el cinema Truffaut

La sala rep amb entusiasme el film rodat a l’Escala i Blanes, dirigit i protagonitzat per Elena Martín, que va ser un dels triomfadors a Canes

Tony Di Marino

Tony Di Marino

«Una de les pel·lícules més importants de l’any» així va començar la presentació de Creatura Paco Vilallonga, el moderador de l’estrena que va tenir lloc ahir al vespre al cinema Truffaut. La sala es va omplir per rebre el film rodat en part a l’Escala i Blanes, el qual té la particularitat de ser dirigit i protagonitzat per Elena Martín. Una directora que ja havia mostrat el seu potencial com a tal amb la seva òpera prima: Júlia ist.

La pel·lícula d’Elena Martín, va guanyar el Label Prize del Festival de Canes, el premi a la millor pel·lícula europea de la Quinzena de Realitzadors, el màxim reconeixement que s’atorga en aquesta secció. Aquest drama, el qual explora el sorgiment de la sexualitat femenina, compta amb la participació de les actrius Clàudia Malagelada i Mila Borràs, les quals interpreten al mateix personatge amb 30, 15 i 5 anys respectivament. Completen el repartiment Oriol Pla, Alex Brendemühl, Clara Segura, Marc Cartanyà, Carla Linares i Teresa Vallicrosa. El guió de l’obra és de la pròpia directora i de Clara Roquet.

«És un somni fet realitat» va expressar Martín sobre la selecció per part del Festival de Canes i la seva posterior coronació. La directora també va comentar que va decidir rodar la pel·lícula a l’Escala perquè la seva família sempre ha estiuejat a la localitat costanera: «Quan escrivia amb la Clara (la co-guionista) fèiem intensius allà i és un espai que m’ha ajudat molt i que és molt amigable per a mi». És més, Martín va afegir que li hagués «encantat rodar més part» al municipi.

Josep Bofill, l’alcalde de l’Escala no es va voler perdre l’estrena a Girona: «És un orgull per als escalencs poder formar part de la cultura cinematogràfica catalana» va expressar l’alcalde a la prèvia de la projecció.

«La pel·lícula intenta fomentar el debat d’un tema que sembla tabú» va comentar Martín, la qual està «molt contenta» pel feedback del públic i de la crítica: «La pel·lícula desperta les ganes de parlar del públic». Tanmateix, la jove directora esmenta que li ha suposat un «esforç molt gran» ser la directora i la protagonista i que trigarà molt de temps en repetir l’experiència: «M’he recolzat molt en el meu equip, sense ells no hagués pogut acabar la pel·lícula» va argumentar Martín. 

Creatura és una producció de Vilaüt Films, Lastor Mitjana, Avalon P.C. i Elàstica Films, en associació amb Suris/Bishop Film.  L’obra, que ja es pot trobar als cines, també compta amb la participació de TV3, Filmin i el suport d’ICAA, ICEC i Creative Mitjana Europe.