Més de 200 alumnes de Salt participen aquest curs en el projecte educatiu i cultural Escoles Planter

Silvestre Santaló, Mas Masó i Les Arrels formen part de la iniciativa, que introdueix les arts a les aules

Una de les activitats del projecte Escoles Planter.

Una de les activitats del projecte Escoles Planter. / Ajuntament de Salt

DdG

Un total de 215 alumnes de tres escoles de Salt participen al llarg d’aquest curs a la fase activa del projecte educatiu i cultural Escoles Planter que realitza l’entitat ConArte Internacional. En concret, els centres educatius de Mas Masó, Les Arrels i Silvestre Santaló es troben en els tres anys que contempla el programa per rebre la certificació d’Escoles Planter, que consisteix en la intervenció directa d’artistes a les aules, la formació dels professors en metodologies artístiques i la promoció d'activitats que permetin una participació activa dels alumnes a la vida cultural del municipi.

La presència d'artistes a les aules permet que els alumnes de 3r i 4t d’aquestes escoles saltenques facin una hora setmanal d'arts escèniques, treballant a l’aula qüestions com la cohesió social, promovent l’autonomia i la iniciativa personal, així com exercicis per millorar la relació entre companys de classe. Un altre objectiu que es treballa dins del programa és la interculturalitat donant les claus als infants participants per reconèixer el valor de la diversitat cultural, amb la voluntat de sensibilitzar a tota la comunitat i oferir totes les mirades possibles i entendre millor la realitat social.

La cultura és l’eix vertebrador del projecte i també es busca que els alumnes tinguin una participació activa a les activitats que es fan al municipi, amb l’objectiu que no només ho facin com a espectadors, sinó també s’impliquin de manera activa en la creació, exhibició i difusió cultural. Per això, és fonamental la implicació i suport en aquest projecte dels equipaments municipals, del Festival Temporada Alta i el reconeixement del Departament d’Educació.

El regidor d'ensenyament, Adrià Martín, expressa la importància de la implicació i suport continuats en aquest projecte, afirmant: "Estem orgullosos de la participació activa dels alumnes de Salt en aquest projecte de referència. Les ‘Escoles Planter’ no només enriqueixen les experiències educatives dels alumnes, sinó que també contribueixen al teixit cultural i social del nostre municipi”.

L’Associació ConArte Internacional va iniciar el projecte Escoles Planter a Salt l’any 2014 amb la voluntat de promoure el diàleg entre el món educatiu i la creació artística, potenciar nous públics per a la cultural i mostrar les arts com a instrument de canvi a la societat. En aquests anys, ha permès que les escoles La Farga, Gegant del Rec ja tinguin l’acreditació com Escoles Planter i ara es desenvolupi el projecte a altres tres centres que busquen aquest reconeixement.

Per altra banda, els centres educatius El Pla, Les Devesa, Pompeu Fabra, Vilagran, Fedac i Escola Pia també han iniciat el camí i es troben en la fase de sensibilització, on el programa ConArte hi fa alguna intervenció puntual.