Verde Prato: «Sento alguna cosa radical i alhora delicada quan surto a l’escenari»

La cantant i compositora basca Ana Arsuaga presenta aquest diumenge a la tarda a l’Auditori de Girona «Adoretua», el segon disc d'un projecte musical que beu del folk per oferir un fresc que inclou electrònica, dream pop o punk

Ana Arsuaga en una imatge promocional

Ana Arsuaga en una imatge promocional / María Muriedas

Albert Cornellà

Albert Cornellà

Confessa que en els primers concerts gairebé no mirava al públic perquè sentia certa basarda, però que amb el temps va començar a trobar-li al gust i a sentir quelcom especial. «Ser una dona jove que canta en basc i que surt sola a l’escenari, i que la gent t’escolti i vegi la teva proposta és especial. Hi ha alguna cosa radical i alhora delicada que m’encanta» explica Ana Arsuaga (Tolosa, 1994), la cantant i compositora que es troba darrere Verde Prato, una proposta que beu de la tradició oral del País Basc per dibuixar un fresc sonor en el qual hi cap el dream pop, l’electrònica, el punk i fins i tot algunes gotes de reggaeton. L’Auditori de Girona acollirà aquest diumenge a la tarda (18 h) la presentació d’Adoretua (Plan B, 2023), el segon disc d’estudi d'una artista que cita com a influències des de Mikel Laboa a Billie Eilish passant per Kortatu.

Malgrat ser comparada per alguns mitjans amb altres propostes que beuen del folklore, com Rodrigo Cuevas o les Tanxugueiras, Arsuaga rebutja ser etiquetada en aquesta corrent per no sentir-se «una impostora». «La música d’en Rodrigo Cuevas o les Tanxugueiras està molt recolzada en les arrels. En la meva proposta no és tan literal. No em vull posicionar com a experta en el folklore» assevera la cantautora, que apunta que de la música tradicional l’ha influenciat més la part melòdica que no la instrumental.

No obstant això, la cantant i compositora no dubta a declarar el seu amor cap a la tradició musical de la seva terra natal, reivindicant a Mikel Laboa i als bertsolari, els cantants especialitzats en improvitzar versos en basc combinant música i poesia. «M’han influït sobretot en la part escènica. Surten a cantar sols, amb el seu cos, sense adorns, i això em transmet molta força» manifesta.

Homenatge al rock radical basc

A banda de reivindicar el folklore, la basca també cita el rock radical basc dels vuitanta i noranta com un referent destacat per al seu projecte musical. De fet, el novembre de l’any passat va llançar Euskal Pop Erradikala, un EP de quatre talls que inclou una versió del clàssic Zu atrapatu arte de Kortatu i una altra del Pakean utzi arte dels vitorians Hertzainak. «Soc una gran fan de Kortatu» confessa Arsuaga que afegeix que va escoltar molt la música de la banda dels germans Muguruza principalment en la seva adolescència i joventut. «Kortatu ha estat un grup molt important al País Basc. Tant que de fet he vist bandes de tribut tocar a festes de poble. Gairebé es pot dir que ja formen part del folklore d’aquí» expressa la cantautora, que agrega que amb aquesta versió els va voler fer «un petit homenatge».

Preguntada per l’origen del seu nom artístic, la basca afirma que el va triar fa uns anys, quan li van proposar participar en un projecte experimental en el qual s’havia de presentar sola. «Havia de buscar un nom i no em venia de gust que se sabés qui era, si era home o dona... Tenia clar que volia un nom poètic» recorda. Buscant un nom per al seu projecte musical, Arsuaga va recordar de sobte el títol d’una obra de teatre que l’havia marcat de petita: «La meva mare és la professora del taller de teatre del meu poble i quan era jo petita va organitzar una obra de teatre titulada Verde prato. Resulta que era l’adaptació d’un antic conte italià que tracta d’una princesa que salva un príncep. Em va semblar molt suggerent i poètic i ho vaig veure clar».

L’amor, l’erotisme, el desengany, la família, les amistats o els somnis són els temes tractats en les cançons que Verde Prato presentarà aquest diumenge a Girona. «Al primer disc -Kondaira eder hura, 2021- les cançons construïen una història. En aquest segon és tot més íntim. Parlo dels temes de sempre, però portats a una dimensió més personal» assegura l’autora d’un àlbum que pren el títol d’un joc de paraules, atès que «Adore» en basc vol dir coratge, que és l’actitud amb què ella s’enfronta al món de la música.

Subscriu-te per seguir llegint