Un any per tornar a Montserrat Vayerda «l’espai que li pertoca»

Es vol homenatjar "una dona que no va tenir el ressò ni la rellevància social que mereixia"

Izaskun Arretxe, directora de l'ILC, amb Anna Maria Velaz, comissària de l'any Montserrat Vayreda.

Izaskun Arretxe, directora de l'ILC, amb Anna Maria Velaz, comissària de l'any Montserrat Vayreda. / ACN

ACN/DdG

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Departament de Cultura reivindicaran durant aquest 2024 la poeta empordanesa Montserrat Vayreda coincidint amb el centenari del seu naixement. Ho faran amb desenes d’activitats, actes i iniciatives arreu de Catalunya, que retornaran a l’autora «l’espai que li pertoca». Així ho assegura la directora de l’ILC, Izaskun Arretxe, que celebra poder homenatjar «una dona que no va tenir el ressò ni la rellevància social que mereixia». 

Per Arretxe, celebrar el centenari de Vayreda serà també una «oportunitat feliç per corregir parcialment el desequilibri» entre homes i dones commemorats. I afegeix, referenciant a Virginia Woolf, que per motius històrics «ha costat que les escriptores tinguessin cambra pròpia» i que les que sí que n’han tingut, com Vayreda, «passessin a la posteritat literària».

Arretxe reivindica Vayreda més enllà de la seva vessant com a escriptora, i destaca la rellevància que va tenir al seu entorn «com a activista cultural i promotora d’activitats», així com «per la seva relació amb els artistes i escriptors». Ara bé, lamenta que sigui una autora «poc coneguda i llegida fora de les terres gironines», on la directora assegura que «la mantenen molt viva».

Al seu torn, la comissària de l’any Vayreda, Anna Maria Velaz, posa en valor l’aportació lingüística de l’autora, que va aconseguir «incorporar paraules d’ús corrent empordaneses» al diccionari. 

«És considerada la poeta de l’Empordà i va fer de la seva terra el leitmotiv de la seva obra literària», insisteix la comissària.

Novetats editorials

L’Any Montserrat Vayreda arrencarà el 14 de febrer amb un acte a Figueres, ciutat on va viure l’autora, i es clourà el desembre a l’Ateneu Barcelonès.

Un dels objectius principals de la celebració, segons la directora, és que l’obra de Vayreda «es pugui llegir més enllà de les biblioteques». «Abans de començar l’any ja podem dir que s’ha complert, perquè hi ha quatre iniciatives editorials que corregiran la mancança de la seva obra a les llibreries», celebra.

En concret, els volums que es publicaran són Els pobles de l’Empordà, Recull de poesia inèdita (Brau Edicions), Un color per cada amic ( Llibres del Segle) i En el pensament, la calma. Antologia poètica (Diputació de Girona).

Més enllà de les publicacions, l’Any Vayreda comptarà amb desenes d’activitats, actes i iniciatives arreu de Catalunya. Entre les més destacades hi ha l’homenatge Lletres Ferrocarril, en què es batejarà un dels trens de FGC amb el nom de l’artista o l’exposició itinerant Montserrat Vayreda. Somio obrir camins entenedors.

El seu llegat també recorrerà les biblioteques i centres educatius a través de cicles de conferències, espectacles, exposicions i jornades acadèmiques, que tindran com a epicentre Figueres. De fet, la biblioteca figuerenca inventariarà i catalogarà la documentació de tota la seva activitat literària.