El Bisbat de Girona va recuperar divendres les dues peces de l´arqueta del monestir de Sant Esteve de Banyoles que, des de feia més de 10 anys, estaven retingudes a la casa de subhastes Sotheby´s de Londres, a instàncies dels governs espanyol i britànic, per impedir que es posessin a la venda. Les peces recuperades corresponen a Sant Benet i Santa Llúcia.

Amb aquestes dues, ja són 18 les peces que el Bisbat ha recuperat de l´arqueta espoliada pel lladre Erik, el Belga, amb un sonat cop l´any 1980.

El retorn de les peces l´ha gestionat l´advocat Carles Mascort, el qual va assegurar ahir en declaracions a aquest diari que «si tot va bé, en una setmana o quinze dies tindré una altra peça aquí».

Carles Mascort va recuperar fa un parell d´anys fins a 16 (15 estatuetes més un dels dos relleus laterals) de les 17 figures de l´arqueta de Sant Martirià que tenia una col·leccionista d´antiguitats holandesa. L´advocat espera recuperar en breu l´altre relleu lateral.

En total, l´arqueta estava originalment composta per 24 figueres de sants més els dos relleus laterals. El Bisbat ha recuperat 18 peces, que aviat seran 19 si es compleixen les expectatives de Carles Mascort.

Quedaran, per tant, un total de 7 figuretes de sants per recuperar. Segons Carles Mascort, ara per ara no hi ha cap dada sobre el parador d´aquestes peces. No obstant això, l´advocat no descarta que la informació obtinguda arran dels últims viatges que ha fet a Londres i a Holanda el puguin situar sobre una pista fructífera, però adverteix que no serà fàcil.

D´altra banda, Mascort no ha volgut explicar on es conserven les peces que ja han estat recuperades, ni tampoc ha volgut respondre preguntes sobre les contrapartides econòmiques que s´han hagut de sufragar per recuperar unes peces robades.

L´advocat ha assegurat que les peces recuperades presenten un «molt bon estat de conservació».

No obstant això, s´espera que passin per un procés de restauració i que, algun dia que de moment no ha estat anunciat, el Bisbat les presenti ja resituades sobre l´estructura de l´arqueta.

El monestir de Sant Esteve de Banyoles ha projectat un espai especial per poder exhibir de nou l´arquesta amb unes condicions de seguretat que garanteixin la integritat d´aquesta joia de l´orfebreria gòtica catalana.

Les dues peces de l´arqueta procedents de Londres es van descobrir casualment perquè figuraven en un catàleg de la casa de subhastes Sotheby´s. La descoberta va evitar que es posessin a la venda i, finalment, han pogur retornar per ser reinstal·lades a l´arqueta de Banyoles.