La inflació ha caigut a Espanya al tancament de 2008 a nivells històrics que no es produïen des de fa deu anys. Finalment, l'IPC ha acomiadat l'any amb un 1,5%, que serà la referència per a les revisions salarials de milions de treballadors en les seves pròximes nòmines. Des de juliol el creixement dels preus s'ha reduït en gairebé quatre punts, gràcies fonamentalment a la caiguda del petroli i la conseqüent baixada dels preus dels carburants.

L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) a Espanya va disminuir nou dècimes el desembre i es va situar en l'1,5%. Segons l'indicador avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquesta taxa de l'1,5% és la més baixa des de gener de 1999, quan l'IPC harmonitzat va arribar a l'1,4%. Es tracta del cinquè descens consecutiu que experimenta la taxa anual de l'IPCH. Des de juliol d'aquest any, quan va arribar el sostre del 5,3%, aquest indicador ha descendit 3,8 punts, coincidint amb la tendència a la baixa del preu del petroli i amb l'abaratiment d'alguns aliments. Fa un any, el desembre de 2007, la taxa interanual de l'IPCH estava en el 4,3%, és a dir, 2,8 punts per damunt de la dada de desembre de 2008.

La taxa anual de l'IPC harmonitzat sol coincidir, ja que només varia en alguna desena, amb la de l'IPC general, l'evolució del qual al mes de desembre es publicarà el pròxim 15 de gener. De situar-se l'IPC en l'1,5% seria també el seu nivell més baix des de gener de 1999, que va arribar també a l'1,5%.

L'inflació se situarà al 2%

Els analistes coincideixen a assenyalar que la inflació harmonitzada, que va tancar el 2008 en l'1,5%, se situarà a prop del 2% a finals de 2009, després de retrocedir a mitjan any fins al 0,5%.

Segons l'IPCH difós ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el desembre la inflació va baixar per cinquè mes consecutiu i es va situar en l'1,5%, 2,8 punts menys que en el mateix mes de 2007, quan va arribar el 4,3%. La taxa és la més baixa dels últims deu anys, i la retallada és a causa principalment de la caiguda del preu del petroli i de les matèries primes.

Els experts i analistes van dir que donen per "bona la notícia", encara que matisen que la taxa està distorsionada per l'"esglaó del petroli", que en els últims mesos ha passat de marcar 146 dòlars el juliol als 43 de mitjana el desembre.

David Cano, d'Analistes Financers Internacionals, va indicar que la dada no és bona ni dolenta, ja que evidencia l'enorme volatilitat del preu del petroli, tot i que va advertir del risc de deflació, una caiguda dels preus en el conjunt de l'economia que es perllonga durant diversos períodes, almenys dos trimestres, segons el Fons Monetari Internacional.

Cano va opinar, no obstant això, que la possibilitat d'una deflació "està aquí", però serà contrarestada per la recuperació del preu del petroli i per la baixada de l'euríbor.

Més caut es va mostrar Francisco Vidal, d'Intermoney, que va dir que és d'hora per parlar de tendències, més quan falten encara dues setmanes perquè es publiqui la dada definitiva de l'IPC de desembre.

Amb tot, Vidal sí que va considerar molt possible que a mitjanany la inflació arribi a cotes molt baixes. En aquest sentit, Gregorio Izquierdo, de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), va afirmar que a mitjan any la taxa podria estar per sota del 0,5%, encara que la situació "no seria sostenible", ja que s'anirà perdent de mica en mica l'efecte "esglaó" del preu del petroli. No obstant això, Izquierdo va coincidir a assenyalar que a finals d'any l'índex se situarà a l'entorn del 2%. L'expert de l'IEE va assenyalar també que aquesta retallada tindrà efectes positius en la negociació col·lectiva i en la renda real de les famílies.

Millor del que esperaven

La dada avançada de desembre és possiblement millor del que esperava el Govern, que preveu que la inflació a finals de l'any també serà a l'entorn del 2%, tot i que de moment ha descartat una situació de deflació (creixement negatiu de l'IPC).

El Fons Monetari Internacional (FMI) considera que hi ha deflació quan els preus cauen durant dos ?trimestres consecutius. L'IPC ?harmonitzat, que serveix després a Eurostat per incorporar-lo al càlcul de l'índex d'inflació a la Unió ?Europea, proporciona un avanç de com van evolucionar els preus a ?Espanya. La seva publicació respon a la política d'Eurostat i del Banc Central Europeu (BCE) d'oferir ?dades equiparables en temps i ?qualitat als produïts als Estats Units.

L' Institut Nacional d'Estadística recorda que la informació que proporciona l'indicador avançat és únicament orientativa, per la qual cosa no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva.