Que l'economia gironina no viu un bon any ho saben empreses i treballadors. Ho constaten tots els indicadors, i ara també, una enquesta entre prop de 500 pimes de la demarcació que mostra un panorama preocupant. Elaborat per Joan Torrent, professor de la Universitat Oberta de Catalunya, l'informe mostra com més d'una quarta part de les empreses han reduït la plantilla aquest any, que la facturació de les empreses baixarà un 17,5% en relació amb la de 2008 i que la seva productivitat caurà fins a un 10%. "Amb cinc anys com el 2009, el nivell de renda de Girona se situarà en índexs dels anys 80", assegurava ahir Torrent a Diari de Girona.

L'estudi "Anàlisi de la productivitat i la competitivitat a l'empresa gironina", encarregat per l'Observatori de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Girona (OTIC), mostra, segons Torrent, alguns dels tòpics de l'economia gironina i en trenca alguns.

D'aquesta forma, l'empresa gironina és més aviat petita, ja que el el 95% tenen menys de deu treballadors, però també és una "empresa molt madura, i això no ens ho esperàvem". Segons l'informe, només el 10% de les empreses actives de la demarcació s'han creat aquesta dècada. "Aquest percentatge, que en altres territoris arriba al 30%, denota que tenim un problema d'emprenedoria", assegurava Torrent.

D'altra banda, dues terceres parts dels treballadors gironins tenen un nivell d'estudis que, com a màxim, arriba a la secundària. "Tenim un problema de formació, perquè, a més a més, a les empreses només es formen els que tenen més nivell de formació, amb el qual el diferencial entre formats i no formats va creixent", apuntava Torrent.

Així mateix, l'estudi constata com les empreses de la demarcació tenen bons equipaments de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), si bé en fan un ús molt bàsic i "clarament millorable". D'aquesta forma, només el 22% de les empreses de Girona utilitzen el comerç electrònic, ja sigui per vendre o per comprar.

L'informe indica que el 80% de les empreses gironines són d'origen familiar, que només el 15% de les companyies tenen un departament d'R+D+i, però que el 35% de les empreses han introduït innovacions els dos últims anys. Sobre l'origen d'aquesta innovació, més de la meitat ve del mateix personal de l'empresa i només el 32,7%, de la tasca en R+D+i.

Respecte a l'impacte de la crisi, el 78% de les pimes gironines noten que els afecta molt, fins al punt que només el 3% de les companyies enquestades han augmentat de la seva plantilla al llarg de 2009.

Torrent va instar l'economia gironina a "girar del revés el mitjó, transformant la universitat, canviant la forma de pensar d'empresaris i sindicats, establint relacions en xarxa...".

I és que segons l'autor de l'informe, "falta autocrítica, a l'empresa, la universitat, els sindicats i l'Administració. Hem de fer sortir Girona del pou perquè, si no, correm el risc que la nostra economia depengui només del cicle econòmic internacional, o de la decisió d'un turista que tria Girona i no Turquia. I això és fatal", va dir Torrent.

Debat-col·loqui

Torrent va fer aquestes reflexions després de presentar l'estudi en el marc del Fòrum E-Tech, en el qual també va participar en un debat-col·loqui amb Carles Grau, director general de Microsoft a Catalunya, i el professor d'Esade Joan Colet.

Grau va instar la Universitat de Girona ha buscar una especialització dins l'àmbit TIC, i va posar la de Lleida com a exemple, on s'ha generat un clúster importantíssim gràcies a la implicació de l'Ajuntament i d'empreses com Microsoft. Grau i els altres ponents van demanar que els investigadors de les universtitats, a banda de fer recerca bàsica, es preocupin de crear empreses.

D'altra banda, tant Grau com Colet van animar els empresaris de noves tecnologies de Girona a canviar el seu punt de vista.

"No heu de vendre tecnologia, heu de vendre solucions de negoci", va dir Colet. Per part seva, el directiu de Microsoft va comentar que "cal traduir el que suposa la implementació d'una nova tecnologia amb el seu impacte sobre el compte de resultats".

Així mateix, Colet va lamentar la falta de cultura de "treball en equip" entre els directius de les empreses, que "tampoc valoren els coneixements que tenen els seus propis empleats".