L'anunci del president del Govern que suprimiran el pagament obligatori de la quota que les empreses paguen a les cambres de comerç va agafar ahir per sorpresa a aquestes corporacions públiques, que avui es reuniran a Madrid per analitzar una mesura que pot acabar amb el 60% dels seus ingressos i que posa en dubte la continuïtat de l'actual model. La setmana passada, la Cambra de Comerç de Girona aprovava un pressupost de 3,26 milions d'euros. Prop de dos milions d'euros es preveien ingressar per la via d'aquesta quota obligatòria.

Les Cambres de Comerç asseguren que més de la meitat de les empreses que formen part de l'organisme no paguen quotes, encara que tenen dret a rebre els serveis i són electores dels òrgans de govern, mentre que el 75% de les mateixes no paga res o menys de vint euros a l'any.

En un comunicat, les Cambres afirmen que la supressió de les quotes anunciada ahir beneficiarà només a les grans empreses, que són les que financen els serveis prestats a les pimes.

De la mateixa forma, sostenen que gairebé la meitat dels ingressos per quotes de les Cambres (el 43,25%) provenen de les empreses que paguen més de 6.000 euros a l'any, que només representen el 0,16% del total d'empreses.

De les xifres es dedueix també que el 76,5% dels ingressos de les Cambres provenen del 2,64% de les companyies i que unes 35.000 empreses (l'1% del total) contribueixen a pràcticament dos terços dels ingressos per quotes de les Cambres.

La quota que paguen les empreses a les Cambres està en funció del benefici obtingut (quota líquida positiva en Impost sobre Societats) i la quota mitjana que paguen les empreses a les Cambres per aquest impost és del 0,07% dels beneficis fiscals declarats.

En el que respecta als serveis que presten les Cambres, l'organisme va indicar que aquests van destinats "fonamentalment" a les pimes i que l'eliminació de la quota cameral obligatòria representaria la desaparició, entre d'altres, de serveis com la promoció de la internacionalització o d'aspectes de formació empresarial, com els cursos impartits de formació o empresaris assistents.

De la seva banda, diverses organitzacions d'autònoms de l'Estat, com ATA o UPTA van celebrar l'anunci, ja que es tracta d'una "reivindicació històrica" del sector. No obstant, el president d'ATA, Lorenzo Amor, va indicar que "aquesta mesura no pot ser suficient per a treure als treballadors per compte propi de la situació dramàtica per la qual travessen: és només un petit alleugeriment".