Un total de dotze entitats, vuit grups de caixes d'estalvis (Bankia, Catalunya Caixa, Unimm, Novacaixagalicia, Banc Mare Nostrum, Banc Base, Banca Cívica, Caja Duero-Espanya) i quatre bancs (Bankinter, Barclays Bank, Deutsche Bank i Bankpyme) incompleixen els requisits de capital del Govern i necessiten 15. 152 milions, segons que va informar el Banc d'Espanya.

Aquesta xifra global està subjecta a variacions, perquè algunes entitats ja han anunciat que es plantegen captar fons d'inversors en un 20% del capital, per la qual cosa se'ls aplicarà una exigència de capital principal del 8%, en lloc del 10%.

El 93% de les necessitats de capital identificades pel Banc d'Espanya (14.077 milions d'euros) corresponen als grups de caixes, mentre que el 7% restant (1.075 milions) corresponen als bancs. La xifra global de forat de capital és inferior en 4.842 milions als 20.000 milions estimats pel Govern com a import màxim.

Bankia ( Caja Madrid, Bancaixa i les caixes de Segovia, Ávila, Rioja, Insular de Canarias i Laietana) és l'entitat que ha d'afrontat una quantitat més alta: 5.775 milions d'euros. No obstant això, el Banc d'Espanya recorda que Bankia ja ha iniciat els tràmits per sortir a borsa.

Entre les entitats financeres que necessiten recapitalitzar-se també hi ha Catalunyacaixa (que requereix un 3,5 percent més de capital, fet que suposa 1.718 milions d'euros); Unimm (que necessita 568 milions d'euros); i la fusió en què partipa Caixa Penedès. Mare Nostrum necessita 637 milions d'euros, segons el Banc d'Espanya.

Les dotze entitats que han d'incrementar el seu capital principal disposen de quinze dies hàbils per presentar al Banc d'Espanya la seva estratègia i calendari de compliment dels nous requisits de capitalització, que hauran d'obtenir abans del 30 de setembre de 2011.

Confiança dels mercats

A més, tenen la possibilitat d'ajustar la seva ràtio de capital mitjançant operacions de caràcter extraordinari, com la venda de sucursals, participacions estratègiques o carteres d'actius, cosa que si es materialitzés, disminuïria la necessitat de capital.

L'objectiu de la reforma de les exigències mínimes de capital és reforçar encara més el nivell de solvència del sistema financer per a aclarir qualsevol mena d'incertesa i comptar amb la confiança dels mercats, segons va informar l'institut emissor en un comunicat.