La Comissió Europea va amenaçar ahir sis països, entre els quals Espanya, amb una denúncia al Tribunal de Justícia de la UE, per incompliment de la directiva que intenta augmentar la solvència dels bancs i tallar els "incentius salarials perversos" dels directius de les entitats.

Brussel·les ha donat dos mesos a Espanya, Grècia, Itàlia, Polònia, Portugal i Eslovènia per començar a aplicar la directiva sobre requisits de capital bancari, que haurien d'haver haver implementat ja l'1 de gener d'aquest any, segons va informar la CE en un comunicat. La CE ha enviat a aquests països un dictamen motivat -segon pas del procediment d'infracció comunitari, previ a la denúncia davant el Tribunal de Justícia de la UE- per requerir-los que modifiquin les seves respectives legislacions.

"La Comissió Europea exigeix a Espanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Polònia i Eslovènia que notifiquin en el termini de dos mesos les seves disposicions d'aplicació de normes importants relatives a l'adequació del capital i la política de remuneracions de les entitats financeres", assenyala el comunicat.

L'objectiu de la directiva sobre requisits de capital és "garantir la solvència financera dels bancs i societats d'inversió, així com tallar l'excessiva i imprudent assumpció de riscos en el sector bancari afavorida per unes remuneracions mal concebudes". Es tracta d'"incentius salarials perversos" que, recorda la CE, han provocat "la fallida de diferents entitats i portat problemes a la societat en el seu conjunt". La directiva advoca per "exigir als bancs i societats d'inversió que apliquin polítiques de remuneració solvents que no estimulin o premiïn les assumpcions de riscos excessius".