El preu de l'habitatge segueix la seva tendència a la baixa a les comarques gironines. Segons dades difoses ahir pel Ministeri de Foment, el preu mitjà dels habitatges de nova construcció s'ha situat en 1.706 euros a finals del segon trimestre, un 7,5% menys que fa dotze mesos i a nivells de juny de 2005. A Catalunya, els preus han baixat un 10,8% l'últim any i a l'Estat un 8,3%

Respecte el segon trimestre del 2008, abans que esclatés la bombolla immobiliària, el preu per metre quadrat dels pisos nous ha caigut al voltant del 23%, tant a Girona com a Catalunya i l'Estat.

Per municipis de més de 25.000 habitants, el Prat de Llobregat se situa com una de les sis ciutats on l'habitatge és més car, amb 2.755,5 euros per metre quadrat. Lidera aquest apartat Sant Sebastià, amb 3.856,7 euros per metre quadrat, seguit de Guetxo, amb 3.282 euros per metre quadrat.

A les comarques gironines, el municipi de més de 25.000 habitatants amb els preus més elevats és Lloret de Mar (1.985 euros per metre quadrat), seguit de Girona (1.787 euros) i Blanes (1.645 euros).

El ritme de caiguda de preus tornarà a moderar-se en els propers mesos per la influència de les mesures fiscals sobre l'habitatge que implantarà el Govern en 2013, segons els experts. El Consell de Ministres va aprovar divendres passat eliminar la deducció per compra d'habitatge per a totes les transaccions que s'executin a partir de l'1 de gener de 2013, data a partir de la qual l també s'aplicarà un IVA del 10 % (enfront del 4 % actual) per a la compra de cases noves.

L'economista i director de la consultora Horizone, Julio Gil, i el conseller dele ha previst un alentiment de l'abaratiment de l'habitatge en l'últim trimestre de l'any, motivada per l'"efecte crida" de les vendes que suposaran els esmentats canvis fiscals.

En el mateix sentit, el conseller delegat de la consultora Irea, Mikel Echevarren, considera que la pujada de l'IVA distorsionarà la tendència a la baixa experimentada pels preus. No obstant això, va manifestar els seus dubtes respecte a l'impacte que tindran els canvis en la desgravació fiscal per compra d'habitatge habitual, davant la hipotètica possibilitat que el Govern pogués eliminar amb efecte retroactiu l'esmentada deducció.