L'Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre del 2012, que es coneixerà el dijous, confirmarà, segons els experts, que l'atur a Espanya frega els 6 milions de persones, de manera que seguirà al capdavant com el país dels 27 de la UE amb més atur. Els sindicats fa temps que donen la veu d'alarma sobre aquest nou rècord de desocupació. L'oficina d'estadístiques europea, Eurostat, ja li ha posat magnitud a la dada, però a xifres de novembre passat.

Segons Eurostat, la taxa d'atur espanyola al novembre ja va arribar al 26,6%. Respecte a això, la patronal CEOE -en el seu informe de situació econòmica aprovat dimecres passat- diu que tot apunta que la taxa d'atur es va situar el 2012 al voltant del 26% de la població activa. A més, utilitzant les dades d'Eurostat, la CEOE explica que aquesta taxa del 26,6% equivaldria a 6.150.000 aturats.

En aquest sentit, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, va coincidir que "tot apunta que els sis milions hi són". Per aquest motiu va emplaçar el Govern que canviï de política perquè la seva prioritat deixi de ser la reducció del dèficit i se centri en combatre la destrucció d'ocupació.

A l'espera que es conegui la dada definitiva, l'EPA del tercer trimestre del 2012 ja va deixar el nombre d'aturats en 5.778.100, després de pujar en 85.000 respecte al trimestre anterior, cosa que suposa una taxa del 25,02%.

Per al quart trimestre de l'any no s'espera que la tendència alcista de l'atur canviï, encara que una evolució positiva de la campanya de contractació de Nadal pot evitar que se sumin els 221.900 que ens portarien als 6 milions.

Amb dades referides al tercer trimestre, a Espanya hi ha més de 8,6 milions de "treballadors en atur, desanimats laboralment, treballant involuntàriament a temps parcial o subocupats". Aquesta xifra representa gairebé el 37% de la població activa i la previsió és que segueixi augmentant.