El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va subratllar ahir que l'increment de la pressió fiscal aprovada pel Govern van servit per recaptar 11.237 milions d'euros l'any 2012. Hisenda calcula que sense aquestes mesures els ingressos nets haurien patit una caiguda del 2,7%.

Montoro va destacar la importància de la recaptació a l'impost de societats, que va arribar als 21.435 milions, el 29% més que al 2011. En aquest sentit, el ministre va assenyalar que aquest increment a l'impost de societats ha estat superior a la suma de l'augment de recaptació per IRPF i IVA junts.

La recaptació per IRPF va créixer en 2012 l'1,2% i la de l'IVA el 2,4%. Els ingressos totals no financers es van elevar a 215.517 milions, enfront dels 211.089 milions previstos en els pressupostos generals de l'Estat, el 2,1% més.

La recaptació tributària de 2012 va arrbiar als 168.567 milions, el 4,2% més que l'any precedent.

El ministre va afirmar que les mesures han permès també que tributi més qui tingui major capacitat de pagament. Així, a l'IRPF, el 80% del gravamen complementari ho han assumit el 20% dels contribuents amb majors rendes (base liquidable superior a 30.000 euros anuals).

Montoro va insisitir que a Espanya "no hi ha hagut una amnistia fiscal", sinó una "regularització", que ha permès que aflorin 40.000 milions com bases imposables per a 2013 i següents que abans no estaven en el sistema i que en "bona part" havien prescrit.

El ministre va voler recalcar també que no hi ha un país "gran" a Europa que hagi fet un ajust pressupostari com el que ha fet Espanya.

Pel que fa a la possibilitat que es relaxi l'objectiu de dèficit per a 2013 -la Comissió Europea no ho ha descartat-, Montoro es va limitar a dir que ja es veurà i que podria haver novetats, però va admetre que de moment cal intentar complir amb aquest objectiu. Al seu judici, la pregunta que es fan ara a Europa és quanta restricció pressupostària cal fer perquè Espanya torni a finançar-se per aconseguir la recuperació econòmica i estimular el creixement.

Montoro va dir que aquest any i els següents no haurà necessitat de fer un ajust estructural tan intens com el portat a terme fins ara.