L'Audiència de Girona assegura que els consumidors tenen dret a acudir als tribunals per demanar que se'ls elimini la clàusula sòl de les hipoteques i el retorn dels diners des del maig del 2013. Ho afirma en una interlocutòria responent a un recurs d'Ausbanc davant d'una decissió del Jutjat Mercantil de Girona. Com molts altres jutjats, el de Girona va aturar una demanda d'un particular al·legant que hi havia una macrodemanda col·lectiva pendent de resoldre's. «L'Audiència ha estat valenta i s'ha posat al costat del consumidor», va dir ahirla delegada del bufet a Catalunya, tot animant a que els gironins acudeixin sense por als tribunals perquè ara tindran «via lliure».

Des d'Ausbanc van destacar que l'Audiència Provincial de Girona no ha «cedit a les pressions dels bancs» i recorden que és tot el contrari del que ha passat a l'Audiència Provincial de Barcelona on hi ha paralitzades milers de demandes. El motiu és una macrodemanda col·lectiva que va interposar Adicae l'any 2010 al Jutjat Mercantil número 11 de Madrid on es reclamava l'eliminació de totes les clàusules sòl que hi hagi a l'estat espanyol i que continua al jutjat de primera instància, encallat per la seva dimensió. Ausbanc calcula que no es podrà resoldre almenys fins d'aquí a 10 o 15 anys comptant que es presentin recursos i per tant és un enorme obstacle per a tots els ciutadans que, de forma particular, acudeixin a la justícia perquè se'ls elimini la clàusula sòl de la hipoteca.

Els Jutjats Mercantils el que feien fins ara era aturar els casos que els arribaven aplicant el que es coneix per litispendència, que vol dir que no es poden dur a terme dos procediments judicials sobre un mateix tema.

Ara, però, l'Audiència de Girona entén que els ciutadans tenen dret a acudir a la justícia per defensar els seu drets perquè si no es vulnera el Dret Fonamental a la Tutela Judicial Efectiva.

Segons l'advocat de serveis jurídics d'Ausbanc Jordi Vives, «el que està dient és que milers de gironins afectats per les clàusules sòl tenen dret acudir a la justícia per exigir que se'ls deixi d'aplicar així com el retorn dels diners des del maig del 2013» en compliment de la sentència del Tribunal Suprem. A més, la interlocutòria és ferma i no es pot recórrer.

Des del bufet d'advocats recorden que el particular no té cap més via que la judicial ja que s'ha demostrat que la negociació entre bancs i particulars no funciona.

Segons la delegada d'Ausbanc a Catalunya, Montse Andrés, «no hi ha manera; o la redueixen o la suspenen però no l'eliminen mai si és que no hi ha una demanda judicial pel mig». I atenció, perquè recorden que a tots aquells que li han deixat d'aplicar sense fer res -com és el cas de Caixa Bank o Catalunya Bank des d'aquest estiu- el que han fet és suspendre l'aplicació però enlloc diu que quedi anul·lat aquets concepte i que per tant es pot aplicar de nou quan l'entitat ho decideixi.

També hi ha el cas de clients que han aconseguit que se'ls deixi d'aplicar però no els han retornar els diners que se'ls ha cobrat de més des del maig del 2013. Segons càlculs d'Ausbanc, això vol dir un cost d'uns 6.000 euros per un particular que tingui una hipoteca tipus d'uns 180.000 euros.

Per què encara es posen?

La clàusula sòl fixa un límit a partir del qual, encara que l'euríbor baixi, ja no es pot rebaixar només la quota de la hipoteca. En moments com l'actual, en què l'euríbor està tan baix, un 0,16, hi pot arribar a haver una diferència de 3,5 punts en el cas que la clàusula sòl estigui al 4% com és el cas del que ofereixen actualment alguns bancs. Ausbanc recorda que aquest concepte encara s'aplica perquè el Tribunal Suprem no l'ha declarat il·legal sinó que, segons paraules de Montse Andrés, «ha dit que és lícit sempre i quan es compleixin determinats requisits, com és transparència i prou informació al consumidor». Si el client contracta una hipoteca amb aquesta clàusula sòl només un jutge pot decidir si s'ha complert o no aquest requisit de transparència. I per tant alguns bancs ho continuen oferint perquè es tracta d'una suma de milers i milers d'euros si es tenen en compte totes les clàusules sòl que hi ha a Espanya.