Després de la seva esperada declaració de dimarts, el cas Rato segueix endavant i s'espera que l'instructor, Antonio Serrano-Arnal, citi nous testimonis amb l'objectiu de recopilar més dades que aclareixin si l'exvicepresident del Govern es va enriquir de manera il·lícita i va ocultar 6,5 milions a Hisenda. Mentrestant, cada dia sorgeixen novetats sobre el cas, i ahir no va ser una excepció, ja que es va conèixer que Santiago Alarcó, excunyat de Rato, va rebre 826.000 euros de Bankia per unes tasques d'assessoria quan aquesta entitat estava presidida per l'exministre d'Economia.

Durant aquesta setmana, el jutge ha interrogat setze testimonis, majoritàriament antics i actuals empleats de Bankia i de les empreses de publicitat Publicis i Zenith, adjudicatàries de la campanya de publicitat del llançament de la marca i de la sortida a borsa de l'entitat.

Dos d'ells, però, van canviar aquesta condició per la d'imputat: l'exdirector de Comunicació Externa de Bankia Miguel Robledo i una treballadora d'una de les empreses del presumpte testaferro Alberto Portuondo, l'únic que ha ingressat a la presó.

Amb ells, el nombre d'imputats se situa en onze: Rato; la seva secretària personal, Teresa Arellano; el seu gerent de confiança i presumpte testaferro Miguel Ángel Montero; l'advocat Domingo Plazas; Portuondo i quatre directius de les companyies, entre ells la directora general de Zenith, Candi Rodríguez, i el conseller delegat de Publicis, Xabier Olazábal.

Després de contestar a les preguntes del jutge, de la fiscal i de la seva defensa, l'exvicepresident va abandonar en llibertat els jutjats, encara que amb mesures cautelars consistents en la retirada del passaport i en l'obligació de comparèixer un cop al mes, el que no li impedirà desplaçar-se per la Unió Europea.

Posteriorment, Rato va avançar que remetria al jutjat informes pericials que demostraran que tots els béns que ha tingut a l'estranger "tenen origen familiar" i han estat declarats "voluntàriament", i va aclarir que no va participar ni va influir "de cap manera" en la concessió a Publicis i Zenith.

Dues declaracions

La de dimarts no va ser, però, la primera vegada que l'exdirector gerent de l'FMI es veia les cares amb el magistrat, encara que al juliol es va acollir al seu dret a no declarar perquè deia que desconeixia moltes de les acusacions de l'Oficina Antifrau (Onif) i la Fiscalia. Des de llavors, s'han conegut aquestes noves sospites de l'Onif, que dubta de la procedència de 6,5 milions que va rebre en diverses transferències la seva empresa Kradonara.