Un jutge de València ha condemnat a Bankia a indemnitzar per danys i perjudicis a un matrimoni d'accionistes que van acudir a la seva sortida a borsa pel «clar detriment patrimonial» que van patir, tot i que van vendre els seus títols abans de presentar la demanda. Tal com queda palès en una sentència, el Jutjat de Primera Instància número 4 de Sueca xifra aquesta indemnització en 5.776 euros, la diferència entre el capital que van invertir els demandants, que va ser de 6.000 euros, i el valor que van aconseguir les accions de Bankia el 22 d'abril de 2013 després de l'agrupació d'accions («contrasplit») imposada pel FROB.

Com a conseqüència d'aquesta resolució, segons sosté Unive Advocats, que representa el matrimoni, la valoració del dany es determina en el moment del «contrasplit» i no quan les accions són venudes amb posterioritat a aquest. Per això, el bufet sosté que el termini per exercir l'acció de responsabilitat començaria a comptar des de l'abril de 2013 i, per tant, finalitzaria -sempre que no hi hagués interrupció prèvia- a l'abril de l'any que, per la qual cosa tots aquells que encara no han reclamat ni judicial ni extrajudicialment encara tenen termini per fer-ho «sense por» a què es declari la prescripció. I és que segons la nova sentència, que reconeix el dret dels inversors a recuperar els seus diners tot i haver venut les accions abans d'interposar la demanda, és «notori» que la imatge de solvència que Bankia va projectar el juliol de 2011 «no era correcta i no reflectia la seva situació econòmica».

Tot això publicitat en les campanyes llançades en els mitjans de comunicació, que també es van fer ressò del discurs pronunciat pel llavors president de l'entitat, Rodrigo Rato, el dia del seu debut borsari, quan es va referir a la «solvència, el talent, una gestió rigorosa de riscos i una política eficient en els costos» del nou banc.

Però la Llei del Mercat de Valors, diu el jutge, obliga les entitats a oferir en el seu fullet informació «d'acord amb la realitat» i fixa una responsabilitat específica pels danys i perjudicis que es puguin causar als titulars dels valors adquirits per oferir dades falses o ometre'n d'altres de rellevants. En aquest sentit, el magistrat considera que Bankia és el responsable de la «inveracitat» de la informació que va facilitar en el seu fullet i que per això ha d'indemnitzar el matrimoni. Es descarta, doncs, que sigui necessària una condemna a la via penal oberta a l'Audiència Nacional que declari que els comptes de Bankia eren falsos ni qui van ser els responsables per afirmar que la imatge que es va donar a l'estiu de 2011 no es corresponia amb la realitat.