12 de febrer de 2016
12.02.2016

Els preus baixen 1,7 punts al gener a Catalunya

L'IPC anual se situa tres punts per sota el mes passat a causa de la caiguda en el preu de l'habitatge

12.02.2016 | 10:53

Els preus van baixar a Catalunya 1,7 punts el mes de gener en relació al desembre i van deixar una inflació anual plana del 0%, tres dècimes més baixa que el mes anterior, segons les dades que publica aquest divendres l'Institut d'Estadística espanyol (INE). Una de les raons que explica el descens de la inflació anual és el preu de l'habitatge, que se situa al -4,8%, més de tres punts inferior a la de desembre, causada, principalment, per la baixada dels preus de l'electricitat. L'efecte de les rebaixes ha tingut una forta repercussió en l'evolució mensual dels preus. A l'Estat, els preus van baixar 1,9 punts en termes mensuals i van deixar una taxa d'inflació anual del -0,3%, tres dècimes més baixa que el desembre.

Els preus a Catalunya s'han mantingut i la inflació anual s'ha situat aquest mes de gener al 0%. Aquesta dada reflecteix que fa tres mesos que el país acumula una inflació plana o positiva –el mes de desembre la inflació va ser del 0,3% i el novembre del 0%-. Per contra, al conjunt de l'Estat la inflació anual torna a ser negativa i se situa al -0,3%, tres dècimes per sota de la que es va registrar el mes de desembre, que va ser del 0%.

Segons les dades que publica aquest divendres l'INE, la raó que justifica la caiguda de tres dècimes de la inflació a Catalunya en relació al mes de desembre és el descens del preu de l'habitatge, que se situa al -4,8%, mentre que els dos últims mesos va ser del -1,6% i del -1,8% respectivament. El descens de l'habitatge es deu, principalment, a la caiguda dels preus de l'electricitat, davant de la pujada que van registrar el gener de 2015.

En contraposició al descens del preu de l'electricitat, destaca l'augment d'un punt dels preus del transport –s'ha passat del -2,7% el mes de desembre al -1,7% aquest gener- i, segons informa l'INE, és degut, majoritàriament, als preus dels carburants i lubricants, que han baixat menys que el gener de l'any passat. Altres grups que també han influït en aquest sentit són els aliments, que s'han mantingut en una taxa positiva del 2,1%; les comunicacions, que han pujat vuit dècimes situant-se a l'1,2%; o els restaurants, que han experimentat una crescuda de quatre dècimes.

La inflació subjacent, aquella que no té en compte els preus dels productes frescos i dels combustibles, es manté el gener al 0,9% al conjunt de l'estat espanyol i se situa un punt per sobre de la inflació de l'IPC general. L'INE no facilita dades segregades per autonomies de la inflació subjacent.

En relació al comportament dels preus de consum en termes mensuals, destaca, sobretot, l'efecte de les rebaixes d'hivern en el preu de la cistella del vestit i el calçat, que se situa a una taxa del -15,4%, mentre que el mes de desembre va ser del -0,9%. L'habitatge també cau en termes mensuals i passa del 0,1 al -3,1%, així com també el transport, que baixa dues dècimes, o l'oci i la cultura que experimenta un retrocés de gairebé un punt i mig i se situa al -2%.

Per contra, les cistelles que han tingut una repercussió positiva en els preus de consum en termes mensuals són els aliments i les begudes, que han pujat sis dècimes i s'han situat al 0,8%; o les comunicacions, que han pujat tres dècimes i han passat del -0,1 el mes de desembre al 0,2 en positiu aquest mes de gener.

Demarcacions

Per demarcacions, les comarques de Lleida són les que han experimentat una baixada més important en termes mensuals i se situen al -2,2% (dos punts de diferència respecte el mes passat), mentre que l'IPC interanual s'ha fixat al -0,3%. A Barcelona, la variació mensual ha estat del -1,6% (un punt i mig per sota el mes anterior) i l'IPC interanual registra dades positives amb un 0,1%. A Girona, els preus van baixar dos punts el gener en relació al desembre, mentre que la inflació anual s'ha situat al -0,2%. Finalment, a Tarragona, la variació mensual va ser del -1,8% i l'anual del -0,5%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook