El president de l'associació Empresaris de Catalunya, Josep Bou, va assegurar ahir que Catalunya «ha rebut més (recursos econòmics de l'Administració central) del que ha estat solidària» des del 2012 i que sense ells seria «inviable». En roda de premsa, Bou, amb part de la Junta directiva de l'organització, va advertir dels perills que suposaria per a aquesta comunitat i per a Espanya «un acord de les esquerres amb les forces independentistes».

Per contra, l'estudi Endeutament i independència presentat ahir al Col·legi d'Economistes de Catalunya afirma que una Catalunya independent naixeria amb un endeutament situat entre el 50 i el 75% del seu PIB, molt per sota de la mitjana de la UE (87,2% del PIB), segons el document. Un percentatge de deute sobre el PIB similar o inferior a Alemanya, Holanda o Finlàndia.

Unes dades que contrasten amb les xifres actuals. «El deute que suporten avui els catalans pel fet de viure a Espanya és superior al que tindrien en una Catalunya independent, sigui quin sigui el criteri que s'utilitzi per repartir el deute (ara és el 105,3% del PIB)», exposa el text.

El deute català actual més el que s'heretés del Regne d'Espanya seria, segons el document, assumible per l'economia catalana en el marc d'un nou estat, en situar-se per sota de la mitjana dels països europeus i amb un estalvi d'entre un 30% i un 52% en relació amb la situació actual dins de l'Estat espanyol.