Doctor en Economia per la Universitat de Berkeley (EUA); assessor de la Direcció General d'Assumptes Econòmics i Financers de la Comissió Europea (CE) del 1994 al 1996 i membre del Grup d'Assessoria Econòmica sobre Polítiques de Competència de la CE de 2001 a 2005, l'economista Jordi Gual Solé (Lleida, 1957), serà el successor d'Isidre Fainé (Manresa, 1942) a la presidència de CaixaBank. Gual, que va arribar a l'entitat l'any 2005, quan l'aleshores president era el desaparegut Ricard Fornesa, comandarà a partir d'avui, un cop el consell de CaixaBank ratifiqui el nomenament, el primer banc espanyol en volum d'actius. Fainé, que estava obligat per llei a escollir entre la presidència de l'entitat i la de la Fundació Bancària La Caixa, ha desfullat finalment la margarita i s'ha decantat per la segona opció. El banc català va confirmar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la convocatòria del consell amb l'objectiu de fer efectius els canvis. No obstant això, els nomenaments quedaran encara subjectes a l'avaluació de l'idoneïtat de Gual, fins ara economista en cap de CaixaBank, per part del Banc Central Europeu (BCE), segons va informar, ahir, l'entitat financera.

Tot i que el BCE i el Mecanisme de Supervisió Únic Europeu (MUS) han donat el vistiplau oficiós a l'arribada de Gual a la presidència, serà en al llarg de les properes setmanes quan aprovaran formalment el nomenament. De la seva banda, Isidre Fainé, que tenia fins al 30 de juny per prendre la decisió, va comunicar els canvis al ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, al vicepresident català, Oriol Junqueras, i a les autoritats supervisores europees. A partir d'ara, Gual farà tàndem amb Gonzalo Gortázar, conseller delgat de CaixaBank, en un moment en el qual el sector -i la pròpia entitat- viu grans reptes, en un context marcat per tipus d'interès a mínims històrics que tensionen amb força els marges de les entitats; per l'exigent regulació europea i per les incerteses que planteja l'economia mundial, alimentades en bona mesura per la victòria del Brexit al Regne Unit, que ha trasbalsat la Unió Europea.

L'arribada de Gual a la presidència compta amb la benedicció del Govern català que, ahir, per boca del secretari d'Economia, Pere Aragonès, expressava respecte per la decisió: «és un excel·lent economista», deia Aragonès, i «creiem que això es notarà en positiu», va declarar Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio. En aquest context, i sota el criteri del president de la patronal espanyola CEOE, Jordi Gual compleix el perfil requerit pel BCE. És un chairman amb un bon coneixement de la situació econòmica i de la macroeconomia i que té bones ralcions amb les institucions europees, va exposar Rosell, qui coneix personalment Gual des de fa molts anys -detall que l'autoritza per afirmar que el nou president de CaixaBank és «molt competent».

Jordi Gual, que és membre del consell assessor internacional de l'entitat i professor d'Economia de l'IESE, es trobarà un dossier de pes a la taula del seu nou despatx: l'OPA de CaixaBank sobre el Banc Portuguès d'Inversions (BPI), que encara la fase definitiva. Membre de diversos grups d'anàlisi econòmica de caràcter internacional; membre de la junta directiva del Cercle d'Economia, del consell de l'European Corporate Governance Institute i del patronat de la Fundació?CEDE, i vicepresident de la Fundació d'Estudis Financers, Gual és, al mateix temps, autor de nombrosos llibres i articles sobre qüestions clau com ara la unió bancària i la integració europea. L'any 1999 va obtenir l'European Investment Bank Price.

Isidré Fainé, de la seva banda, seguirà al timó de la Fundació Bancària La Caixa, la primera fundació privada d'Espanya i la tercera més important del món per volum d'actius, només per darrere de la que van crear Bill i Melinda Gates i de Wellcome Trust. La Fundació és resultat de la llei de caixes aprovada a finals del 2013, que va conduir a transformar La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, La Caixa, en una fundació bancària. Els americans definirien Fainé com a un self-made man (un home fet a sí mateix): fill d'una família de pagesos, va començar a treballar de molt jove per pagar-se els estudis. Pare de vuit fills, és doctor en Ciències Econòmiques i va estudiar Administració d'Empreses a la universitat de Harvard (EUA). També és diplomat en Alta Direcció per l'escola de negocis IESE. Va arribar a La Caixa l'any 1981, de la mà de l'aleshores director general de l'entitat, Josep?Vilarasau, i quan ja havia ocupat càrrecs de responsabilitat a Banco Atlántico, Banco de Asunción, Banca Riva y García, Banca Jover i Bankunión. Impulsor de la modernització i de l'expansió de la xarxa d'oficines de l'entitat, Fainé va assumir la presidència de La Caixa el 2007. Li ha tocat, per tant, gestionar els pitjors anys de la crisi i ha hagut de fer front a les noves regulacions del sector. Ha estat l'artífex de la internacionalització de l'entitat i de la seva bancarització, amb la creació de CaixaBank i la conversió de l'antiga caixa d'estalvis en fundació. Fainé sempre ha defensat «l'ànima social» de l'entitat i sempre ha garantit que les aportacions a l'obra social es mantinguessin. De fet, l'Obra Social de la Fundació Bancària La Caixa disposa d'un pressupost de 500 milions d'euros per aquest any. Treballador, intuïtiu, exigent i de conviccions religioses profundes, Fainé ha liderat l'entitat els anys de la seva major expansió -amb ell de president, CaixaBank ha multiplicat la seva mida per 4,6 i ha doblat el nombre de clients- i ha assumit un paper clau en el procés de restructuració bancària.