El grup carni gironí Cañigueral ha adquirit una planta a Xest (València) que produeix 79 milions de quilos anuals i dóna feina a 1.200 treballadors. Amb aquesta compra, el grup Cañigueral s'expandeix fora de les comarques gironines, sumarà una plantilla de més de 3.200 empleats i se situarà com una de les principals càrnies de l'Estat. L'any 2015, Cañigueral va facturar 480 milions d'euros.

L'operació s'emmarca en el procés de restructuració del grup valencià Martínez Loriente, principal interproveïdor de productes carnis frescos de Mercadona. Aquest grup ha segregat les seves diferents línies d'activitat i les ha venut empreses líders de cada segment, que es compromenten a mantenir els llocs de treball. A banda de Cañigueral, Incarlopsa i Embutidos Cárnicos Medina també han comprat altres línies d'activitat de Martínez Loriente.

Cañigueral ha adquirit la planta de Xest a través de Frescos Delisano, una empresa de nova creació amb seu a Serinyà i constituïda amb un capital social d'un milió d'euros. La planta valenciana es dedica al tall i envasat de porc, xai i elaborats carnis, i suma una producció anual de 79 milions de quilos.

Fonts del Grup Cañigueral han destacat que l'adquisició -que ha de rebre autorització per part de la Comissió Nacional de la Competència- enforteix una companyia i que aportaran el seu "know how" a la planta valenciana.

La relació de Cañigueral amb Mercadona no és nova. Fa anys que proveeix la cadena de supermercats d'embotits a través de la seva elaboradora garrotxina Embutidos Monter. Aquesta relació ha permès a Monter, amb seu a Sant Jaume de Llierca, disparar el seu volum de negoci (116 milions d'euros l'any 2014).

No obstant, la principal companyia del grup és Frigorífics Costa Brava, situada a Riudellots de la Selva. Hi treballen unes 1.400 persones i enguany estrenat l'ampliació de la nova fàbrica, que li permet arribar a una superfície útil de 23.000 metres quadrats i una capacitat productiva de més de 3 milions de porcs anuals.

Complenten el grup les empreses Coopecarn (carn marinada i congelats, majoritàriament per l'exportació) i Far Jamón Serrano (pernil curat). El grup Cañigueral té els seus orígens a Cassà de la Selva a la dècada dels 60 del segle passat.