La cadena de supermercats Mercadona va comprar més de 3,3 milions de quilos de pomes de Girona durant l'any passat. L'empresa, que ha fet balanç de l'any 2016, també va assenyalar que les tres empreses gironines -Noel Alimentaria, La Selva i Embotits Monter- que subministren embotit, juntament amb una d'Osona -Casa Tarradellas-, van proveir 94 milions de quilos.

La cadena ha tancat l'any 2016 amb un volum de compres de 3.450 milions d'euros a proveïdors catalans, segons va informar a través d'una nota de premsa. La companyia manté 15 interproveïdors catalans, fabricants de les seves marques blanques, que donen feina a unes 4.700 persones, i xifra en 51.500 l'ocupació que genera l'empresa, de manera directa o indirecta a Catalunya.

Així mateix, Mercadona ha informat que va finalitzar l'any amb 256 botigues a Catalunya, després de cinc noves obertures, i amb una plantilla d'11.726 persones, que han creat 476 nous llocs de treball. Segons les dades ofertes aquest dimarts per la cadena de supermercats, l'any 2016 va destinar 62,8 milions a l'obertura o reforma de botigues així com a la construcció del nou bloc logístic d'Abrera, al Baix Llobregat, que estarà en funcionament en dos anys.

Mercadona ha detallat les inversions per companyies, informant que ha comprat més de 94 milions de quilos d'embotits a Casa Tarradellas (Gurb), Embotits Monter (Sant Jaume de Llierca), Noel i La Selva, entre d'altres; que Cunicarn, empresa amb seu a l'Espluga de Francolí, produís més de 8,4 milions de quilos de carn de conill; i que les empreses lleidatanes Catafruit, Nufri, Golden Export i Fruits Sant Miquel, entre d'altres, servissin gairebé 60 milions de quilos de fruita (peres, pomes, préssecs i nectarines, principalment) a les botigues.

En l'àmbit de la higiene personal, el Grup Ubesol - Maverick, d'Ulldecona, ha comercialitzat 34,8 milions de litres de gel de bany i 10,9 milions de litres de xampú; You Cosmetics i Wecolors -ubicades totes dues a Barcelona- han produït més de 39 milions d'unitats de productes de cosmètica com ara maquillatges, colorets, pintallavis, ombres d'ulls, màscares de pestanyes, pinzells, esmalts i complements per a les ungles, i accessoris per als cabells, entre d'altres. I pel que fa a la neteja i cura de la llar, l'interproveïdor Saplex, amb seu a Canovelles, ha servit 45 milions de rotllos de bosses d'escombraries i 9 milions de paquets de bosses per congelar els aliments.

Mercadona també ha comunicat que ha comprat més de 500.000 quilos de figues procedents de les comarques lleidatanes; i 3,3 milions de quilos de peix fresc del litoral català, entre d'altres.

Així mateix la cadena ha informat que el projecte que han posat en marxa les cooperatives Lleters de Catalunya i Covap per proveir de llet, produïda pels ramaders catalans i envasada en el seu lloc d'origen, als supermercats a Catalunya ha suposat la compra per part de Mercadona de 50 milions de litres de llet d'arreu del territori.