09 de febrer de 2018
09.02.2018

Els titulars de plans de pensions podran retirar les aportacions que compleixin 10 anys d'antiguitat

La comissió mitjana de gestió quedarà reduïda del 50% a l'1,25%, mentre que la comissió de dipòsits passa del 0,25% al 0,20%

10.02.2018 | 01:04
Íñigo Ménde de Vigo i Rafael Catalá

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres per decret la mesura anunciada dijous pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que permetrà als titulars dels plans d´estalvi retirar els seus diners sense límit a partir del 2025 sempre que les aportacions tinguin una antiguitat de com a mínim 10 anys. D´aquesta manera, els titulars de plans de pensions podran recuperar al 2025 aquelles aportacions que hagin fet abans del 2015, i la resta a mesura que compleixin els 10 anys corresponents.

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha desvinculat aquesta qüestió dels dubtes sobre el sistema de pensions. Ha insistit que l´Estat seguirà "pagant les pensions públiques", que estan "garantides". Segons ha afirmat, la mesura busca "estimular l´estalvi" donant "més liquiditat als fons". "És un estímul més per contraure aquests fons de pensions dels que en aquests moments són beneficiaris 8 milions de persones amb més de 106.000 milions d´euros". La mesura incorpora també una "rebaixa substancial en les comissions de gestió d´aquests fons", que segons el govern espanyol encara són massa elevades. La comissió mitjana de gestió es redueix de l´1,50% a l´1,25%, mentre que la comissió de dipòsit passa del 0,25% al 0,20%.

El Reial decret "de modificació del reglament de plans i fons de pensions en matèria de liquiditat i reducció de comissions", segons el govern espanyol, vol fer més "atractius" els plans d´estalvi, que segons el president espanyol han de ser "compatibles" amb les prestacions de pensions públiques.

D´una banda, implica una revisió a la baixa de les comissions màximes de gestió en funció de la política d´inversió del fons. De l´altra, eleva la seva liquiditat permetent que els estalviadors puguin retirar els diners de les seves aportacions dels últims deu anys sense límit a partir del 2025.

El decret diferencia les comissions de gestió segons tres tipus de fons de pensions. S´aplica un màxim del 0,85% per a fons de renda fixa, fet que suposa una disminució de 65 punts bàsics sota el límit actual. Estableix un topall de l´1,30% per a fons mixtos, 20 punts bàsics menys. I de l´1,50% per a fons de renda variable, el mateix límit que fins ara.

Segons l´executiu espanyol, amb aquests nous percentatges la comissió mitjana caurà de l´1,50% a l´1,25%, una baixada de comissions màximes que "se suma a la que ja es va fer el 2014, que va suposar una caiguda del 30%".

L´executiu espanyol espera que la mesura tingui un "efecte positiu en la rendibilitat neta" dels titulars dels plans de pensions, especialment pels que tenen plans de pensions a renda fixa, que s´han vist afectats pels baixos tipus d´interès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook