L'startup catalana Earthdas ha desenvolupat una bateria per a bicicletes i motocicletes elèctriques amb capacitat per carregar-se en només cinc minuts. Es tracta de bateries híbrides de grafè i liti que es poden carregar fins a 12 vegades més ràpidament que d'altres tipologies tradicionals. La companyia començarà a comercialitzar un prototip preindustrial durant la segona meitat d'aquest 2018, amb una primera producció de 3.000 unitats.

Earthdas, que compta amb 7 treballadors, també preveu aplicar les seves bateries en cotxes elèctrics en un futur i és una de les vint startups beneficiàries de l'ajut Startup Capital d'ACCIÓ -l'agència de la Generalitat per a la competitivitat de l'empresa-, que els ha permès accedir a 65.000 euros a fons perdut per finançar les activitats derivades de l´execució del pla de negoci inicial d'empreses emergents tecnològiques.

"La nostra idea inicial era crear una bicicleta elèctrica innovadora en termes de gestió energètica, però aviat vam veure que on realment hi havia oportunitats de negoci en aquest àmbit era en el desenvolupament de bateries, una peça clau per al vehicle elèctric", explica el fundador d'Earthdas, Rafa Terradas. "Actualment les ciutats estan experimentant un canvi molt evident en termes de mobilitat, totes són conscients que cal reduir l'espai dels vehicles de combustió i incorporar noves solucions que permetin reduir els elevats nivells de contaminació de ciutats com Barcelona", subratlla Terradas.

L'empresa compta ja amb un prototip preindustrial, una bateria de 400 grams, que preveu poder començar a comercialitzar durant la segona meitat d´aquest 2018, amb una primera producció de 3.000 unitats que oferirà directament als fabricants de bicicletes i motocicletes elèctriques. "Començarem a distribuir el nostre producte a Catalunya, però el nostre objectiu és comercialitzar-lo globalment ben aviat i ja estem treballant amb possibles socis a nivell europeu", assegura Terradas. Aquestes bateries es podran carregar als domicilis particulars dels seus usuaris sense necessitat de realitzar cap instal·lació específica.

Una aplicació mòbil per adaptar-ne l'ús

Earthdas també està desenvolupament una aplicació mòbil que permetrà a cada usuari adaptar l'ús de la bateria de la seva bicicleta elèctrica en funció del recorregut que vulgui recórrer. A través d'aquesta eina es podrà determinar l'energia necessària i distribuir-la segons les necessitats de cada recorregut, en lloc de distribuir la bateria de manera constant.

D'altra banda, la solució que ofereix l'startup catalana facilitarà el procés de càrrega a les empreses dedicades a la fabricació de vehicles elèctrics i en un futur es podrà aplicar també al car sharing, tot reduint el temps necessari per fer-ho, així com limitant impediments logístics com ara la necessitat de localitzar i transportar cada vehicle.

Earthdas, que es va fundar l'any 2016 i compta amb la col·laboració d'entitats com l´Institut Català de la Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), està actualment formada per set treballadors i es troba situada al Pier 01 Barcelona Tech City, el principal hub de startups de la capital catalana.