La CNMV ha engegat una iniciativa per fomentar la presència de dones en les societats i als mercats després de la celebració a la seu de la CEOE de Madrid de la 'V Jornada sobre Bon Govern Corporatiu', organitzada per WomenCEO, la Comunitat de Madrid i Georgeson, sota el títol La transformació dels Consells d'Administració. Una tendència Imparable, segons va informar l'entitat.

Durant la trobada, un elenc d'experts va tractar els aspectes fonamentals del bon govern corporatiu i les seves tendències de futur, i es van presentar les dades més actuals sobre la presència de dones en els consells d'administració i comitès de direcció de les empreses de l'Ibex 35.

La inauguració de l'acte va ser a càrrec de la directora general de la CEOE, Ana Plaza; la presidenta de WomenCEO, Ana Lama; i la secretària d'Estat d'Igualtat, Soledad Murillo. La directora general de la Dona de la Comunitat de Madrid, Paula Gómez-Angulo; i la presidenta d'honor de WomenCEO, Eva Levy, van ser les encarregades de clausurar la trobada.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Ana María Martínez-Pina, va anunciar que l'òrgan regulador publicarà per primera vegada de manera separada les dades sobre el nombre de conselleres (executives, dominicals, independents i externes) presents en els consells d'administració i en l'alta adreça de cadascuna de les societats cotitzades a 31 de desembre de 2017.

Així, l'informe divideix les societats en tres categories: les de l'Ibex 35; les que no pertanyen a l'Ibex 35 però tenen una capitalització superior a 500 milions d'euros; i les restants. Aquesta iniciativa, de periodicitat anual, pretén «augmentar la transparència i fomentar la presència de dones, no sol en consells d'administració, sinó també en llocs d'alta direcció».

Així mateix, Lama i la membre de la Junta directiva de WomenCEO, Clarissa Bilbao, van presentar el III estudi anual Evolució de la diversitat de gènere en els Consells de l'Ibex 35 i la presència de les dones en els seus comitès de direcció, elaborat per WomenCEO.

«A l'octubre de 2018 les dones en les empreses de l'Ibex representen el 24% del total de conselleres, la qual cosa suposa un increment de dos punts sobre l'any 2017. Si seguim amb el mateix ritme d'evolució, l'any 2020 arribarem a un 28% de conselleres, dos punts per sota de l'objectiu marcat», van subratllar.

Segons revela l'informe de WomenCEO, existeixen deu empreses que superen el 30% de dones en el seu consell d'administració, liderades per Cellnex Telecom (50%), Xarxa Elèctrica Espanyola (41,7%) i Iberdrola (35,7%).