El president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar al Congrés que el nou sistema de cotització dels treballadors autònoms estarà llest per al pròxim any 2019 i que amb aquest sistema hi haurà diferents trams amb la finalitat que aquest col·lectiu cotitzi en funció dels seus ingressos reals.

Així ho va confirmar el president durant la sessió de control al Govern celebrada en la cambra baixa, en la qual va ser preguntat pel secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, pel seu compromís de no pujar la quota als treballadors per compte propi i baixar-ho als qui comptin amb menys ingressos.

Sánchez va explicar que en el nou sistema els autònoms que no ingressin per sobre del salari mínim «pagaran cotitzacions socials d'acord als seus ingressos reals». «Aquest és el compromís del Govern i per això estem treballant», va assegurar.

Així mateix, va explicar que en el nou sistema els autònoms no hauran d'avançar el pagament de l'IVA a les seves declaracions fins no haver cobrat les seves factures, la qual cosa millorarà la seva liquiditat, s'ampliarà la prestació per cessament d'activitat -l'assegurança de desocupació dels autònoms- i es milloraran les seves pensions.

Sánchez va argumentar, referent a això últim, que «l'única forma d'aconseguir-ho és que cotitzin per millors bases». «Amb una mica més de cotitzacions ajustades als seus ingressos reals, els autònoms podrien tenir pensions dignes», va dir.

D'altra banda, el president del Govern va afirmar que una de les seves prioritats entorn d'aquest col·lectiu és la d'«acabar amb l'explotació laboral», i va presumir de les dades obtingudes amb el Pla director contra l'explotació laboral i pel treball digne, que en quatre mesos van aflorar un total d'11.978 «falsos autònoms» que ja estan donats d'alta en el Règim General de la Seguretat Social.

Enfront d'això, Iglesias va agraïr la resposta de Sánchez i «doni alguna certesa» després que en les últimes setmanes, va lamentar, «alguns aprenents de Bolsonaro» (en referència al nou president electe de Brasil) han «intentat sembrar dubtes».

El líder de la coalició d'Units Podemos va recordar que en l'acord s'establia que es reduirien les aportacions a la Seguretat Social d'aquells autònoms amb menors ingressos, àdhuc apujant el salari mínim, i va informar que va demanar ser «molt més específics» en aquesta rebaixa.

Així, va assegurar que va demanar deixar «lligades» tant una baixada de la quota del 50% als autònoms que no aconseguissin els 6.000 euros d'ingressos anuals i del 35% als quals, àdhuc superant els 6.000 euros, no arribessin a la base mínima de cotització.

En aquest sentit, Iglesias va reivindicar que «és molt important que els autònoms notin l'esperit de la moció de censura», i per això va lamentar que s'hagin «sembrat alguns dubtes». «No voldria tornar a recordar-li que pacta sunt servanda», va dir, en referència a la locució llatina «Els pactes obliguen».

I és que el secretari general de Podemos va recordar al president del Govern que, si fa una setmana «trencava relacions» amb el president del PP, Pablo Casado, ahir «el convidava a negociar els pressupostos». «És legítim que un Govern convidi a totes les forces a negociar els pressupostos, però crec que els espanyols demanen coherència. I després dels discursos d'extrema dreta que estem escoltant aquí, crec que estaria bé que vostè mai més s'equivoqui d'aliats», va concloure Iglesias.