03 de novembre de 2018
03.11.2018
Diari de Girona

La morositat entre empreses registra un repunt al primer semestre de l'any

El període mitjà de pagament se situa en els 82 dies, per sobre dels 80,9 registrats a finals de 2017

03.11.2018 | 01:12
El tèxtil és un dels sectors que presenten pitjor comportament.

La morositat entre empreses va registrar un repunt al primer semestre de l'any, després que el període mitjà de pagament se situés en els 82 dies, per sota dels 84,8 dies registrats al primer trimestre, però per sobre del període mitjà de pagament registrat a finals de 2017 (80,9 dies), segons reflecteix l'índex sintètic de morositat empresarial que tradicionalment elabora Cepyme.

El deute comercial en retard es va incrementar fins al 74,9% del total del crèdit comercial, «confirmant la tendència de creixement de la morositat empresarial en cicles alcistes com el que viu l'economia espanyola». Segons Cepyme, aquesta tendència permet preveure que, si es mantenen les previsions de creixement, el ritme d'increment de crèdit comercial en mora «segueixi sent important en els pròxims mesos».

Tot i l'increment del crèdit comercial en mora, el cost de la morositat s'ha mantingut a l'entorn del 0,1% del PIB, aproximadament en 1.089.000 euros, «contingut per la lleu reducció del període mitjà de pagament i el manteniment dels tipus d'interès».

Tenint en compte la mida que tenen les empreses, les microempreses van reduir en tres dies el termini mitjà de pagament durant el segon trimestre de 2018, fins als 78,6 dies. Aquestes paguen les seves factures amb set dies d'antelació respecte les empreses mitjanes, que superen en més de 25 dies el termini de pagament legal (85,7 dies, davant dels 60 dies que estableix la Llei). Per la seva banda, les petites empreses van reduir el seu termini mitjà de pagament fins als 80,9 dies, davant dels 86,7 dies registrats al trimestre anterior.

«Aquestes dades confirmen que, a mesura que augmenta la grandària empresarial del deutor, els retards en els pagaments de les factures s'incrementen com a conseqüència del major poder de negociació del que solen gaudir aquestes empreses en les seves relacions comercials, el que suposa un desgreuge per al finançament del circulant de les empreses més petites, que solen suportar períodes amb cobraments més dilatats i de pagaments més reduïts», segons l'informe.

Per sectors, la indústria agroalimentària i la distribució alimentària, amb un període mitjà de pagament de 74,1 i 74,8 dies, respectivament, són les branques d'activitat més ajustades al període legal de 60 dies, mentre que els sectors del tèxtil i construcció i producció són els que pitjors comportaments tenen, segons l'índex de morositat.

Pel que fa a les comunitats autònomes, Aragó i Castella i Lleó s'han consolidat com les autonomies amb menors períodes mitjans de pagament entre empreses. Per contra, entre les comunitats amb els majors retards de pagament destaquen Múrcia, Andalusia i Madrid.

Tenint en compte les administracions públiques, el butlletí mostra un millor comportament d'aquestes en relació amb el trimestre anterior. Destaca el comportament de les comunitats autònomes, ja que són les administracions que presenten menors terminis de pagament als seus proveïdors.

Per contra, les corporacions legals, malgrat haver reduït al primer semestre a 33 dies els seus terminis mitjans de pagament, fins als 63 dies, segueixen sent les entitats públiques que més triguen a pagar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit