Diversos investigadors del grup de Projectes d'Innovació del Parc de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb el CSIC i l'IRTA, van impulsar el juliol passat la prova pilot del projecte de reutilització d'ampolles de vi anomenat reWINE a diferents punts de Catalunya. Aquesta iniciativa es va iniciar el 2014 i va començar a prendre forma gràcies al finançament europeu que va rebre dos anys després per part del programa LIFE. La voluntat de l'estudi és valorar si un sistema de reutilització de les ampolles de vidre que s'utilitzen en el món vitivinícola podria ser viable, ja que aquest procediment ja ha estat provat i consolidat amb altres envasos de productes com ara refrescos i cervesa. Es preveu que la prova pilot tingui una durada aproximada de dos anys amb l'objectiu de captar cellers, restaurants i comerços d'arreu del país perquè s'hi adhereixin. En aquests moments, a la província de Girona hi participen nou comerços i el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada.

ReWINE va iniciar-se l'any 2014. «Tenint present que tant a nivell europeu com català, a partir de l'Agència Catalana de Residus (ACR), la reutilització és una prioritat. Vam pensar en dissenyar i posar en marxa aquest projecte per poder provar l'efectivitat d'un sistema de reutilització aplicat al sector del vi», apunta el cap de Projectes d'Innovació del Parc de recerca de l'UAB i coordinador de la iniciativa, Juan Francisco Sangüesa. Després d'un temps de marge, els investigadors van aconseguir finançament europeu per tal de poder donar més forma al disseny que havien començat a perfilar. El projecte va arrancar el setembre del 2016. Després de l'estructura i la planificació, «es va fer una primera prova a petita escala en un entorn controlat. Amb un celler, una planta de rentatge i un circuit tancat, vam fer una simulació de deu cicles de les fases d'omplir, buidar, recollir ampolles, rentar-les i tornar a començar», detalla Sangüesa. Després de fer un disseny de la part logística, el coordinador de reWINE apunta que «el mes de juliol vam començar a impulsar una prova pilot amb més de 50 restaurants i 15 comerços amb el desig futur de poder incorporar cadenes de supermercats». A les comarques gironines actualment hi participa el celler la Vinyeta, que distribueix a Barcelona, i nou comerços, amb l'objectiu de començar a afegir restaurants. A banda d'ampliar la col·laboració a Catalunya, s'han iniciat contactes per estendre el projecte a l'exterior, a regions com Navarra, La Rioja, la Provença, Grècia i Itàlia, un dels principals productors de vi del món.

Beneficis del sistema

El projecte consisteix en recollir les ampolles usades, rentar-les i tornar-les als cellers productors perquè les tornin a fer servir. «Hem creat un manual que hem distribuït als restaurants per explicar com han de recollir les ampolles, fent servir la mateixa caixa amb la que aquestes venen inicialment, i després tornar-les al distribuïdor» que torna al punt d'origen. Pel que fa a la neteja, s'estan estudiant dos sistemes: per una banda, un mètode integrat en què el mateix celler té una roda de rentatge tradicional i, per altra banda, una planta centralitzada on s'enviarien les ampolles dels diferents indrets. Sangüesa afirma que «amb el mètode de reutilització, aconseguim reduir un triple impacte mediambiental: la quantitat de residus generats, aigua i emissions de CO2».

Els investigadors han estimat que amb la prova pilot pretenen recollir 100.000 ampolles. «Tenint en compte que cada any es consumeixen a Catalunya uns 147 milions d'ampolles de vi, podríem estalviar fins a 66.000 tones de vidre a l'any tenint en compte que es reutilitzin totes les ampolles. Amb les dades que tenim, dels 147 milions d'ampolles, un 43% no es recicla, per tant, tenim un marge de millora important», matisa Sangüesa. Els experts estan estudiant si el nou model podria aportar, a més, beneficis econòmics.