BBVA Research ratifica el quart trimestre, com ho va fer el tercer trimestre, que Astúries, Aragó i Catalunya seran aquest any les autonomies que registraran la desacceleració més intensa a tot l'Estat.

L'estudi indica que l'economia catalana comença a veure's impactada negativament ''en la majoria dels indicadors econòmics'' com la inversió residencial i de béns d'equipament, en els turístics i, en menor intensitat, en els paràmetres de consum de béns de llarga durada. Aquest pronòstic ja es va anticipar en l'observartori del tercer trimestre.

El factor més rellevant per aquesta desacceleració, que afecta a la majoria de les comunitats autònomes, i sobretot a les ubicades en l'Arc del Mediterrani, és el comportament a la baixa del turisme, que en aquests anys anteriors havia estar un dels motors principals de la recuperació de l'economia.

Només quatre autonomies de l'Estat veuen com el PIB creix en el territori i són Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Extremadura i La Rioja. Aquest refredament turístic a la costa del Mediterrani, està provocant que el creixement de l'economia de l'Estat continua «desplaçant-se» cap a les comunitats del nord i del nord-oest de l'Estat, en detriment de les del litoral mediterrani i les insulars, on l'arribada de turistes i les pernoctacions manté una tendència progressiva a la baixa, diu BBVA Research.

A més del turisme, l'altre factor de desacceleració de l'economia que especialment afecta a Catalunya són les exportacions de béns i de consum, com resposta a la reducció de l'activitat del comerç internacional, que viu tensions i de guerres comercials.