27 de novembre de 2018
27.11.2018
Diari de Girona

La Fiscalia diu que Bankia va ocultar l'estat real i no descarta falsedat comptable

L'advocat de Rato aporta l'informe que acredita que va comprar més de 66.000 accions i les conclusions de la comissió d'investigació del Congrés

27.11.2018 | 00:51
La Fiscalia diu que Bankia va ocultar l'estat real i no descarta falsedat comptable

La fiscal Anticorrupció Carmen Laúna va destacar al judici per la sortida a Borsa de Bankia que els acusats eren «conscients» que en la informació que apareixia en el fullet sobre el debut borsari de l'entitat financera el juliol de 2011 es «va ocultar l'estat real» dels comptes, cosa que perjudicava així els inversors. Per això mateix, no va descartar que en la seva acusació definitiva, que es donarà a conèixer quan finalitzi el judici, inclogui el delicte de falsedat comptable. Així ho va dir Laúna -que va estar acompanyada pel fiscal cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, qui es va encarregar de la causa durant la instrucció- durant la seva exposició en les qüestions prèvies a la vista oral en la qual va realitzar una sèrie de «precisions» amb la finalitat d'«evitar futures al·legacions d'indefensió per errònia interpretació del Ministeri Fiscal en el procés».

La fiscal, que només acusa quatre de les 34 persones físiques i jurídiques que se sentin en la banqueta, va assegurar davant el tribunal que presideix la magistrada Ángela Murillo que els responsables de Bankia en aquell moment «van contribuir» i eren «conscients» que en aquest fullet es «van ocultar l'estat real» dels comptes per «provocar un desplaçament patrimonial dels inversors».

En aquest sentit, Laúna va recordar que l'escrit de qualificació vigent és provisional i que serà una vegada practicades les proves i realitzats els interrogatoris quan la seva acusació sigui definitiva, podent ser aquesta modificada. Així va avisar que «cabria la modificació» i que els «fets podrien ser subsumible en el delicte de falsedat comptable», com sí que acusen algunes de les altres acusacions a Rato i uns altres de les persones que es troben asseguts en la banqueta.


Afectar a altres acusats

Ha afegit que si això arriba a ocórrer «podria afectar a aquelles persones que en l'acte de transformació de diligències prèvies a procediment abreujat (l'equivalent a l'ordre de processament) va dirigir aquella responsabilitat». Mentre que el jutge instructor Fernando Andreu va proposar jutjar a 32 persones i a Bankia i a la seva matriu -Banc Financer i d'Estalvis, S.A. ( BFA)- pel delicte de falsedat en els comptes anuals en els anys 2010 i 2011 i per frau d'inversors; el Ministeri Públic va decidir acusar només Rato i tres dels seus directius, José Luis Olivas, José Manuel Fernandez Norniella i Francisco Verdú Pons, per l'últim d'aquestes conductes penals.

Encara així, va recordar que el Ministeri Públic no ha trobat encara proves d'«entitat suficient» en el mateix fullet i en els informes auditors sobre la situació financera del banc per imputar el delicte de falsedat de comptes

Després d'escoltar la fiscal i les acusacions particulars -ahir van assistir 13 de les 26 personades-, li va arribar el torn a Ignacio Ayala, advocat del principal acusat, Rodrigo Rato, qui va sol·licitar al tribunal poder aportar al procediment diferents documents per garantir el dret de defensa del seu client.

En primer lloc, Ayala va demanar al tribunal poder incorporar els informes que acrediten que la pròpia Rato va adquirir més de 66.000 accions de Bankia quan l'entitat va sortir a Borsa el juliol de 2011, amb l'objectiu d'acreditar que confiava en l'operació borsària. També va plantejar aportar la transcripció de les compareixences que es van poder escoltar durant la comissió d'investigació del Congrés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit