El Consell de Ministres va aporvar ahir el Pla de Xoc per l'Ocupació Jove 2019-2021 que persegueix la creació de 2,9 milions de contractes indefinits per a joves i una reducció de deu punts en la seva taxa d'atur durant els seus tres anys de vigència, la qual cosa suposaria treure de la desocupació a gairebé 170.000 joves menors de 25 anys.

Durant la presentació del pla en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la titular de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va subratllar que el pla estarà dotat amb 2.000 milions d'euros durant la seva vigència (670 milions el pròxim any, 667 milions en 2020 i 663 milions en 2021), que sortiran de fons procedents de quotes de formació i de fons europeus i de la Garantia Juvenil.

Valerio va assegurar que la situació dels joves a Espanya demanda l'aprovació d'aquest pla. Així, ha recordat que dels 2,7 milions de joves afiliats a la Seguretat Social, el 78% treballa en el sector serveis, amb una taxa d'estabilitat de només el 8,19%. Actualment hi ha 569.000 joves aturats, dels quals 87.000 són de llarga durada, i d'aquests el 72,98% presenta un baix nivell formatiu.

«Aquestes dades són suficients per a justificar un pla integral», va sentenciar Valerio, que va destacar que en el disseny d'aquest «ambiciós» pla han participat els agents socials, altres Ministeris i diverses institucions i organitzacions juvenils.

La ministra ha donat molta importància al fet que el pla s'hagi acordat unànimement amb sindicats i empresaris i ha ressaltat que la societat necessita que els joves estiguin integrats socialment i econòmicament i «sentin afecció» cap al seu sistema polític.

El pla, compost per 50 mesures estructurades en sis eixos, estableix la creació d'una xarxa de 3.000 orientadors en els serveis públics d'ocupació, que realitzaran també tasques de prospecció i captació d'oferta.

En concret, proposa el nomenament de 3.000 funcionaris interins per un màxim de 18 mesos, el perfil professional dels quals s'acordarà en la primera Conferència Sectorial després de l'aprovació del pla. Una part important d'aquests funcionaris proporcionaran atenció individualitzada als joves i realitzaran un seguiment del seu itinerari d'inserció.

Al costat d'aquests 3.000 orientadors, es donarà suport a la xarxa SIJ-Injuve mitjançant la incorporació de 110 mediadors juvenils que es coordinaran amb els serveis d'ocupació autonòmics per informar els joves de les mesures del pla i dels serveis que ofereixen les oficines públiques d'ocupació i altres agents del mercat laboral.