La Cambra de Barcelona obrirà avui una nova etapa en la seva llarga història amb la constitució d'un plenari majoritàriament independentista i l'elecció com a president de Joan Canadell, membre de l'ANC i que s'ha compromès a treballar a favor de «la república». El nou plenari de la Cambra sorgeix de les eleccions celebrades el mes de maig passat, en les quals va resultar guanyadora la candidatura independentista Eines de País, que va aconseguir 31 dels 40 seients que es disputaven. A aquests 40 escons cal sumar-hi els 14 de les anomenades «cadires de plata» i els 6 de les organitzacions patronals.

La majoria absoluta d'Eines de País farà possible que Canadell sigui elegit nou president, en substitució de Miquel Valls, i que tirin endavant els nomenaments de Mònica Roca, Pere Barrios i Roser Xalabarder com a vice-presidents primer, segon i tercer, respectivament, i de Jordi Pomarol com a tresorer. Aquestes 5 persones integraran, al costat de 7 vocals també per elegir, el comitè executiu, l'òrgan de gestió i administració de la cambra. Els 60 membres del ple elegiran avui aquests càrrecs amb una votació individual, secreta i nominal, a través d'urna i papereta.

Canadell és impulsor del Cercle Català de Negocis, que actua com a «catalitzador del moviment sobiranista» entre l'empresariat català, i fundador de Petrolis Independents. Canadell va avançar que es planteja preguntar als empresaris si Felip VI ha de ser declarat persona no grata. A més, pretén preguntar-los si estan disposats a posar en pràctica l'anomenada "sobirania fiscal", que consisteix a pagar impostos només a les administracions catalanes.

La Cambra és una corporació de dret públic que representa els empresaris i autònoms de tota la província de Barcelona, amb l'excepció de Terrassa, Sabadell i Manresa, que compten amb un organisme cameral propi.

La constitució del nou plenari de la Cambra es durà a terme aquest dilluns, 17 de juny, malgrat que els excandidats a la presidència Carles Tusquets i Ramon Masià, amb 20 empresaris més, han presentat recursos contra els resultats dels comicis camerals davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i davant el Govern, al que van demanar que se suspengués el ple de demà. El departament d'Empresa ha assegurat que no ha rebut aquest recurs per via administrativa i ha continuat els preparatius de la sessió constitutiva de demà. Els recursos s'han presentat després que els advocats del col·lectiu liderat per Tusquets i Masià hagin detectat irregularitats i "il·legalitats" en el procés electoral i en l'escrutini.