La societat de capital de risc Integra Capital i l'empresari Josep Maria Tarragó han adquirit part del negoci de la multinacional holandesa Airborne. En concret, el negoci de materials compostos avançats que realitza a través de Compoxi, antiga Airborne Composites.

L'operació té lloc després de la decisió de la matriu de treure's de sobre la filial, amb seu en el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), segons va avançar el diari Expansión. Així, l'acord s'ha tancat amb l'abonament d'una quantitat «testimonial» per Compoxi i el compromís d'assumir el passiu i la plantilla, per al que ha estat necessària una injecció de capital de 300.000 euros.

Compoxi presenta una previsió de facturació per a 2019 que ronda els dos milions d'euros i la previsió és aconseguir els cinc en quatre anys a través del negoci del disseny i fabricació d'estructures i components de materials composts com el carboni.

La companyia compta amb una plantilla de vint persones i unes instal·lacions pioneres en la fabricació de compostos de fibra de carboni. A més, entre la cartera de clients de Compoxi figuren alguns com Airbus, l'Agència Espacial Europea o Siemens Gamesa.

La història de l'arribada d'Airborne es remunta a 2010. Llavors, l'empresa holandesa Airborne Composites, especialitzada en el disseny i la fabricació de materials avançats, destinats al mercat aeroespacial, d'automoció i d'energies renovables, es va instal·lar al parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG).

Fundada el 1995 com un spin-off a l'empara de la Universitat Tècnica de Delft, i amb seu principal a Holanda, el grup Airborne tenia una plantilla de més de cent persones, vuit de les quals treballaven a la seu gironina.

Segons va explicar el director general d'Airborne, Marco Brinkman, un dels motius per a l'expansió de l'empresa a Espanya havia estat la proximitat amb el grup d'investigació Anàlisis i Materials Avançats per al Disseny Estructural (Amade) de la UdG, «una reconeguda font de coneixement i referent internacional especialitzat en materials compostos i disseny estructural».

L'activitat del grup Amade, constituït el 2000 i amb un equip de 35 investigadors, se centra en el desenvolupament de mètodes de càlcul i la realització d'assajos en materials compostos, i es porta a terme al centre d'investigació del Parc Científic i Tecnològic.

La complementarietat de les dues entitats feia que la seva cooperació afavorís la competitivitat perquè puguin oferir un servei complet d'enginyeria, producció i assajos de material, la qual cosa els ha permès iniciar projectes conjunts en el sector aeronàutic espanyol.