La vaga a Selvafil de Maçanet de la Selva tira endavant després que aquest dimecres hagi fracassat la mediació a Treball. El comitè ha convocat l'aturada en protesta per les "altes temperatures" que ha de suportar la plantilla (i que ja ha comportat que, aquests darrers dies, algunes treballadores hagin patit cops de calor). El sindicat USOC, majoritari al comitè, critica "la indiferència" de la direcció per intentar posar fre a la problemàtica, i diu que tan sols ha ofert que la plantilla pugui repartir en dos torns els vint minuts que tenen de descans per fer l'entrepà. Asseguren que Selvafil s'ha tancat en banda, i que es nega a fer inversions per instal·lar sistemes de refrigeració a la planta o a donar més descansos a la plantilla durant l'estiu. L'aturada començarà aquest dijous i s'allargarà fins dissabte. Al llarg d'aquests tres dies, tots els torns (matí, tarda, nit i cap de setmana) faran vaga durant una hora.

La calor que suporta la plantilla de Selvafil de Maçanet de la Selva acabarà en vaga. La direcció i el comitè no han arribat a cap acord per desencallar la situació, Ni durant la reunió que les dues parts van fer ahir ni tampoc durant la mediació que aquest dimecres ha tingut lloc davant Treball.

El sindicat USOC critica que, per combatre "l'excés de calor", l'empresa tan sols ha posat una proposta sobre la taula. "Ofereixen treure els vint minuts per fer l'entrepà, dividir-los en dos descansos de deu minuts i que la plantilla els pugui fer quan vulgui", diu el sindicat.

USOC assegura que això ja demostra "la indiferència" de Selvafil. Sobretot, tenint en compte que no han acceptat cap de les propostes que els feia el comitè. D'entrada, la plantilla demanava instal·lar climatitzadors, vaporitzadors o nebulitzadors d'aigua per "abaixar les temperatures" que es registren a la zona de producció.

A més, reclamava que Selvafil fes un quadrant amb més descansos durant l'estiu i que en episodis d'onada de calor, la plantilla -majoritàriament, dones- pogués passar-se més temps en zones fresques. Per últim, el comitè també reclamava a l'empresa que fes un pla de protecció per atendre aquelles treballadores més vulnerables a la calor (per exemple, les embarassades o aquelles que tinguessin malalties cardiovasculars, respiratòries o diabetis).

Aturar-se durant una hora

La vaga a Selvafil afecta tota la plantilla; no només al personal de fàbrica sinó també al d'oficines. L'aturada començarà demà a quarts de dues de la tarda i s'allargarà fins dissabte. Afectarà tots els torns (matí, tarda, nit i cap de setmana) que, en total, deixaran de treballar durant una hora.

USOC també critica que, després que hagi fracassat la mediació, Selvafil ha demanat establir serveis mínims. "Però no els hem acceptat perquè no creiem que siguin necessaris", precisa el sindicat.

En cas quela direcció no mogui fitxa, el comitè ja ha anunciat que l'aturada d'una hora donarà pas a altres protestes més pujades de to. Per això, ja han convocat d'entrada una assemblea de treballadors dilluns de la setmana vinent per decidir noves accions.

Selvafil, situada al polígon industrial Puigtió de Maçanet de la Selva, està especialitzada a fabricar filats tècnics. Entre d'altres, aquestes fibres s'utilitzen per a teixits ignífugs o la indústria de l'automoció i l'aeronàutica. De la factoria, però, també en surten fils per a cosir o per a la fabricació de tendals.