Tres de cada quatre joves espanyols d'entre 18 i 30 anys amb discapacitat no té feina ni el busca, segons un informe de la Fundació Adecco i Jysk. En concret, la taxa d'activitat dels joves amb discapacitat és del 25,4%. Un total de 1.472 joves amb discapacitat busquen feina a Catalunya.

La quarta edició de l'informe 'Joves amb Discapacitat, motor de futur' es basa en 300 entrevistes i dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) i l'Institut Nacional d'Estadística (INE) xifra en 9.419 els joves amb discapacitat de fins a 25 anys inscrits com a demandants de treball, el que suposa l'1,9% dels aturats joves a Espanya, que ascendeixen a 502.900.

El perfil d'aquests joves és majoritàriament home (64%) que resideix a Andalusia (22,7%), Catalunya (15,6%), Comunitat Valenciana (11,2%) i Comunitat de Madrid (10,5%). Aquestes quatre regions concentren a sis de cada deu empleats amb discapacitat menors de 25 anys.

Segons aquest informe, el 27% dels demandants aturats menors de 25 anys amb discapacitat és de llarga durada. Amb això, 2.551 joves amb discapacitat dels 9.419 aturats totals fa més d' un any que busquen feina sense èxit. En concret el 15,3% porta entre d'1 i 2 anys i un 11,8% supera els dos anys.

Pel que fa a l'evolució del nombre d'aturats menors de 25 anys amb discapacitat, es constata un augment del 5,4% en l'últim any, però disminueix un 6,9% en l'últim lustre.

Segons Fundació Adecco, els «prejudicis i creences estereotipades en les empreses frenen la contractació de joves amb discapacitat», també «les barreres psicològiques de caràcter intrínsec» com «la sobreprotecció familiar, les inseguretats, manca de confiança i temor».

«La manca formativa és un gran obstacle per a inserir-se al mercat laboral actual», afegeixen els autors de l'informe. «Les persones amb discapacitat, especialment aquelles que tenen discapacitat intel·lectual, acaben la seva formació amb 18 anys per manca d'una veritable educació inclusiva, la qual cosa augmenta la bretxa formativa que existeix actualment entre els joves amb discapacitat i la resta», exposen.

Sis de cada deu enquestats afirmen que la discapacitat els perjudica a l'hora de trobar una feina i encara un 25% no indica en el seu currículum que té una discapacitat.

Segons l'informe 'El mercat de treball de les persones amb discapacitat 2019', del SEPE, la major part dels joves amb discapacitat (20,9%) troba feina com a peó d'indústria manufacturera, seguits d'un 17% com a personal de neteja en oficines, hotels i altres. En tercera posició, apareixen els cambrers assalariats amb un 15,8%.

El noi jove amb discapacitat troba feina com a peó d'indústria manufacturera, però, el nombre més gran de noies joves amb discapacitat es concentra en ocupacions de personal de neteja en oficines hotels i altres.