Després dels assalts a les explotacions catalanes per part de grups animalistes, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha fet una crida als activistes «que vulguin parlar» a «seure en una taula» i reconduir «la situació».

Jordà ha reconegut que està clar que «hi ha un debat que s'ha d'abordar, però amb tranquil·litat». La titular d'Agricultura entén que «una part de la societat pot considerar que aquestes explotacions no haurien d'existir», però alhora ha volgut insistir en el fet que els responsables d'aquestes «són els principals interessats en la salut dels animals i, per tant, no s'haurien de fer aquestes accions contra les petites explotacions».

A l'assalt del darrer cap de setmana a la granja de conills de Gurb, el Departament d'Agricultura ja va fer ús del protocol específic que s'ha creat per abordar aquestes accions. Així, s'hi van desplaçar tant agents dels Mossos -per tal de poder actuar contra els assaltants-, com els veterinaris -per poder aixecar acte sobre els efectes que l'actuació ha pogut tenir en els animals. «A banda de la vulneració de la propietat privada, hem de vetllar per la bioseguretat a les granges i la salut dels animals», ha afegit la consellera.

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) ha alertat de les greus conseqüències que provoquen en els animals els assalts dels activistes a les granges, amb greus seqüeles per a la seva salut i benestar i un elevat risc per a la seva vida. A més de les situacions d'estrès que impliquen aquests incidents, també es facilita l'entrada de malalties i agents infecciosos a les instal·lacions. S'ha referit al recent assalt d'una granja de conills d'Osona, tot remarcant que aquests animals són especialment sensibles a l'estrès i assumeixen qualsevol persona aliena com un predador, sentint-se immediatament amenaçats. Tenen una baixa immunitat perquè viuen pocs anys i, per tant, poden patir fàcilment infeccions, especialment respiratòries. En el cas de Gurb, l'informe veterinari posterior va evidenciar que l'acció va provocar la mort d'un centenar d'animals i molts altres van presentar importants seqüeles físiques.